gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пчелен восък - какво трябва да знаем

Пчелен восък - какво трябва да знаем

Пчелен восък - какво трябва да знаем
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Освен мед пчелите ни предлагат и още много богатства с широко приложение в медицината, парфюмерията и козметиката, стоматологията и фармацията.

Сред пчелните продукти са: прополисът, пергата, пчелният прашец, пчелното млечице, ларвеното млечице, пчелната отрова и пчелният восък и цялостният извлек от пчелите (апис тотале).

Пчелният восък заема важно място сред всички пчелни продукти. Не само за пчелите, но и за нуждите на хората. Запознаването с пчелния восък - това природно богатство дава още едно безценно лечебно средство на човека.

Същност и състав на пчелния восък

Веществото, характерно с еластичност, пластичност, кристален и зърнест характер и синтезирано от пчелите работнички в кошера, е познато като пчелен восък. Само неуморните работнички в пчелното семейство могат да го произведат. Все още не е открит начинът този невероятен продукт да се получи по изкуствен начин.

Пчелният восък има специфичен аромат и той се засилва при затоплянето или стопяването на восъка. Безвреден е, не се разтваря във вода или глицерин, почти напълно се запазва и в спирт. Разтварят го етеричните масла и бензинът, смесва се с парафина, но на стайна температура няма разтворител, който да го разтвори.

Пчелен восък и пчелни продукти

Текстурата му е плътна и крехка при нормална температура. Топи се при 60 до 68 градуса. При отделянето му восъкът е бял или светложълт на цвят, но по-късно потъмнява заради наслояването на компоненти, които не са восъчни.

Восъкът е изключително богата и сложна смес, в която влизат над 300 вещества. Между тях може да се отбележат мастните и свободни киселини, въглехидратите, водата, ароматните вещества, минералите и други.

Като трайност пчелният восък е практически неограничен от времето. При подходящи условия може да се запази хилядолетия. В египетските пирамиди са открити парченца пчелен восък, който не е загубил свойствата си.

Попадайки в организма, восъкът не се разгражда. Той играе роля на смазочно вещество и е благоприятен за червата.

Химически състав на пчелния восък

Натуралният пчелен восък включва 4 групи съединения. Основни в тях се явяват естерите, които съставляват около 75 процента от състава на восъка. Те го предпазват от химични реакции. Съдържанието му се състои от:

- 10-14 процента въглеводороди

- 13-14 процента свободни мастни киселини и глицерол

- 1-1.25 процента свободни мастни алкохоли

- 0.1-2.5 процента вода

- 12.8 милиграма на 100 грама каротеноиди

- 4 г на 100 г продукт витамин А

- Минерали и примеси - аромати, черупки от ларви полен и прополис

Как се получава пчелният восък?

Пчелен восък

За изграждане на пчелните пити пчелите използват восък. Той се произвежда във восъкоотделителните им жлези. Те са 8 на брой, разположени по 4 двойки огледално. Жлезите по своята същност са видоизменени клетки на хитиновата обвивка. Развиват се само при пчели работнички. Най-добри са между 12 и 18-дневна възраст на пчелите, след това закърняват и престават да отделят восък.

Образуването на восъка в жлезите се получава благодарение на постоянно и засилено хранене на младата пчела с мед и прашец и постоянно отглеждане на пило. Образувалото се количество течен восък се процежда през порите на жлезите и излиза на повърхността им.

Тъй като въздухът е с по-ниска температура, восъкът се втвърдява веднага. Образуват се малки восъчни пластинки. С крачетата си пчелите взимат и подават тези пластинки към челюстите си, за да ги раздъвчат. Така ги обогатяват със секрет от слюнчените жлези и ги превръщат в градивен материал. С него градят килийките за мед и прашец, а после ги запечатват.

Килийките са шестоъгълни, прилепват плътно една за друга и това дава възможност пчелите да построят много килийки, без да заемат прекалено голяма площ. Всяка люспичка тежи около 25 милиграма и за да се изгради восъчна пита 1 килограм, пчелите трябва да произведат 4 милиона люспи.

Затова максималното количество восък, което може да произведе едно пчелно семейство, е 7 килограма. Това обаче е трудно постижимо, тъй като трябва да се осигурят идеални условия на пчелното семейство за целия активен сезон.

Полезни свойства и приложение на пчелния восък в древността

Восъкът е естествен, биологично активен продукт, който не е вреден. Той има ясно изразен бактерициден характер, който не се губи дори след преработката му.

В медицината се прилага от хилядолетия. Древните са познавали противовъзпалителните му свойства, болкоуспокояващото му действие и са го използвали за лечение на трудно зарастващи рани.

Домашни мехлеми с восък

Хипократ го е прилагал при ангина, за премахване на налепите по гърлото. Авицена го прилагал за облекчаване на пристъпите на кашлица и като стимулант за млякото на жените кърмачки.

С негова помощ балсамирали и трупове.

Широко разпространен е този продукт и в народната медицина. От него се правят мехлеми за кожни проблеми.

Приложение на пчелния восък в съвременността

Днес няма клон от съвременната човешка дейност, където този продукт да не се прилага.

Фармация - намира приложение заради омекотяващите си и противовъзпалителни свойства. Той съдържа големи количества витамин А. Подпомага нормалното развитие на клетките в повърхностния кожен слой и тяхното подхранване. Лекува заболявания на кожата, лигавиците, изгаряне и рани. Добавят го в емулсиите, както и в лечебните кремове, маски, махлеми и балсами. Използва се и при заболявания на носната кухина.

Стоматология - восъкът е съставка на препарати за производство за зъбните протези. Затова се използва и като лечебно и профилактично средство при пародонтоза. При производството на дъвки и бонбони се добавя пчелен восък за укрепване на зъбите и венците. Подпомага и храносмилането, защото стимулира отделяне на стомашни сокове.

Парфюмерия - восъкът се смесва успешно с редица химически вещества, усилвайки ефекта им. С негова помощ се създават етерични масла. От хиляда килограма восък се получава около 5 килограма етерично масло, а отпадният продукт също намира приложение в индустрията.

Козметика - използва се за регенерация на клетките и подобряване на кръвообращението, предпазвайки кожата от външни влияния, като изгражда защитна бариера пред тях. Счита се, че пчелният восък може да забави процеса на стареене на кожата. Съдържащите се натурални овлажнители хидратират кожата.

Простудни проблеми - възпаленията на сливиците и простудните заболявания могат да се лекуват успешно с пчелен восък при инхалации. Няма опасност от алергични реакции, защото продуктът съдържа антиалергени. Подсилва имунната система, както всички пчелни продукти.

Как се извлича пчелният восък?

Извличането на пчелния восък става чрез промиване на питите. Парченцата пита се загряват и разтопеният восък се отделя. Щом се охлади, той се втвърдява. Трябва да се съхранява на чисто място, без присъствие на други вещества със силен аромат.

Качества на пчелния восък

Този пчелен продукт е изключително чист и устойчив на външна среда. Той е с еднороден цвят, миризма на мед, няма вкус, а при дъвчене не залепва по зъбите. Може да се разтваря само в етерични масла при температура 60-70 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest