Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Райска ябълка – полезни свойства

Райска ябълка – полезни свойства

Мария СимоваМария Симова
Автор
50517k
Райска ябълка – полезни свойства

Почти целогодишно в супермаркетите купувачите са привлечени от красивите жълто-оранжевите плодове на райската ябълка. Тя е не само много вкусен, но и изключително здравословен плод.

Родината на райската ябълка е Китай. Оттам този плод се разпространил из цяла Източна Азия, а след това и Япония. Едва в края на 19 век целият свят научи за този красив плод. Райската ябълка има около 500 разновидности, повечето от които растат в тропически климат.

Полезните свойства на райската ябълка се обясняват с богатия хранителен състав. Например тя има два пъти повече полезни микроелементи и хранителни фибри от ябълките. Съдържа голямо разнообразие от антиоксиданти, много вода, протеини, въглехидрати, органични киселини и ферментативни вещества. Богата е на калий, калций, магнезий, фосфор и желязо, както и витамини А, С и Р.

Може би, най-важното свойство на райската ябълка е особено ценно за жените, които следят теглото си – тя е диетичен плод. Благодарение на високото си съдържание на пектин, помага при различни храносмилателни разстройства, а това означава, че е полезна в борбата с излишното тегло. Райската ябълка се използва в народната медицина за лечение на заболявания на стомаха.

Ползи от райската ябълка

Високата концентрация на захар, която е глюкоза и фруктоза, поддържа правилното функциониране на сърцето и кръвоносната система, подхранва сърдечния мускул, като в същото време не повишава нивото на глюкозата в кръвта до критично. Независимо от това, за диабетиците е по-добре да не се увличат по райската ябълка, защото ако прекалят, може да повишат нивата на кръвната си захар.

И това не е всичко, райската ябълка е богата на още куп елементи, които въздействат положително на различни области на човешкото тяло. По-специално, поради високото си съдържание на магнезий, райската ябълка намалява вероятността от натрупване на камъни в бъбреците, а витамин А, намиращ се в нея, предпазва организма от появата на ракови тумори.

Витамините С и Р ефективно укрепват кръвоносните съдове. Освен това, плодът има диуретично и тонизиращо свойство, положителен ефект върху простатата, което го прави изключително полезен плод за мъжете.

Списъкът с ползите от консумацията на райската ябълка е много дълъг.

Успокоява нервната система, повишава ефективността и намалява главоболието. Тя е антибактериално средство за борба с Ешерихия коли и Стафилококус ауреус. В случай на настинки и кашлица, можете да правите гаргара със сок от райска ябълка, разредена с вода, за да облекчите състоянието си.

Полезни свойства на райската ябълка

Като цяло, лекарите и учените отбелязват, че райската ябълка е най-полезна в профилактиката на сърдечните заболявания и кръвоносната система. Тя осигурява комплексни ползи за организма и затова умерената ѝ употреба се препоръчва на всички.

Райската ябълка може да се използва и за козметични цели. Маска от райска ябълка и яйчен белтък би била много полезна за жените, защото ефективно почиства порите и унищожава малки пъпки. Подобно на други оранжеви плодове (кайсии, праскови, пъпеши, портокали, мандарини, моркови) подобрява цвета на кожата и увеличава производството на химически вещества, отговарящи за сексуалността.

За да запазите полезните свойства на плода, е необходимо да се научите как да избирате и съхранявате райската ябълка. Трябва да закупите добре узрял плод – само в такъв случай неговата пулпа ще бъде сочна, вкусна и здравословна. Най-полезно е да консумирате само сурова райска ябълка, но ако желаете, можете да я изсушите за приготвяне на сиропи, конфитюри, желета и др.

Съхранявайте плодовете много внимателно като се стараете да не повредите кожата на райската ябълка. Най-добре се съхранява замразена. Друг добър вариант за дългосрочно съхранение е да държите райската ябълка за 12 часа в топла вода, след което съхранявате в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest