gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да похапваме редовно тиквички

Защо да похапваме редовно тиквички

Защо да похапваме редовно тиквички
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Тиквичките са едни от най-широко разпространените в българската кулинария плодови зеленчуци. Те добавят свеж и приятен вкус към много любими ястия и салати. Най-консумирани са през пролетта и лятото, но могат да се намерят на пазара през цялата година. А най-голямото им предимство е, че са изключително здравословни, тъй като имат богат хранителен състав, нискокалорични са и лесносмилаеми.

Тиквичките са богати на редица ценни за организма минерали като калий, калций, магнезий, натрий, манган, фосфор, мед и желязо. Чудесен източник са на много органични киселини и на витамин С, В и каротин.

В състава на тиквичките влизат високи количества вода – около 95%, и лутеин, който е изключително полезен за очите и цялостното здравословно състояние на човек. Всички тези жизненоважни хранителни вещества, съдържащи се в тиквичките, помагат на човешкото тяло да функционира правилно и носят редица здравословни ползи.

Вижте кои са те и научете защо е полезно да похапваме тиквички редовно.

Тиквичките са добър регулатор на кръвното налягане

Тиквички

Полезните количества магнезий и калий, участващи в състава на плодовите зеленчуци, влияят благоприятно на кръвното налягане и допринасят за неговото понижаване. Редовната им консумация се препоръчва при хора, страдащи от хипертония и високо кръвно налягане, и се смята, че тиквичките помагат в превенцията на атеросклерозата - заболяване, което в голяма част от случаите е причинено от високо кръвно налягане и някои други фактори.

Тиквичките са полезни при астма

Тиквичките са особено полезни при лечението на астма, затова е добре хората, страдащи от този вид заболяване, по-често да ги включват в менюто си. Вкусните зеленчуци са богати на ценния витамин С и благодарение на него имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Помагат в борбата с излишните килограми

Тиквичките ни помагат да отслабнем

Както вече споменахме, тиквичките са нискокалорични, но същевременно богати на важни витамини и минерали, благодарение на които задоволяват глада и оставят усещане за ситост. Това ги прави добър помощник в борбата с излишните килограми. Вкусните зеленчуци съдържат и голямо количество вода и така организмът остава добре хидратиран. Освен това действат като естествен диуретик и помагат на тялото да изхвърли излишните вещества, тъй като изобилстват на полезни фибри.

Подобряват здравето на сърцето

Наличието на магнезий, калий, фолиева киселина и фибри, както и ниското съдържание на холестерол, натрий и мазнини в тиквичките, ги превръща в суперздравословна храна за сърцето. Те намаляват риска от развитие на тромбоза, инфаркт и някои други сърдечно-съдови заболявания.

Подсилват зъбите и костите

Тиквичките се грижат за доброто състояние на зъбите и костите, като ги укрепват и подсилват. Това се дължи на редица ценни вещества и минерали, съдържащи се в зеленчуците - като магнезий, калций, лутеин, зеаксантин и фолиева киселина. Ако искате да се радвате на здрави и силни зъби и кости, хапвайте тиквички колкото се може по-често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest