Алергия към лук

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
лук
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Алергията към храна е резултат от грешка на имунната система. При алергичната реакция към храна имунната система реагира на храната, като на опасни вещества за организма.

Всички заем колко полезен е лукът. Но той може да предизвика алергична реакция. Тази алергична реакция към лука е много рядка. Много специалисти смятат лука за хипоалергенен продукт. Затова той не се смята за алерген.

Алергия се получава най-често от праз, шалот и зелени листа и по-рядко от луковица лук. Това показват статистиките.

Алергичната реакция от лука протича както при всяка друга хранителна алергия.

Симптомите при алергия към лук са - подуване, гадене, диария, повръщане, зачервена кожа, сърбеж в очите, стомашни спазми, течащ нос, дрезгава кашлица, често кихане, подуване на езика и устните, спазми на дихателните пътища, обрив.

При по тежки случаи на алергия към лука се наблюдава астматичен синдром, анафилактичен шок и развитие на ангиоедем. Тежката алергична реакция застрашава живота на човека. При тези усложнения трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. За радост усложненията от алергичната реакция към лука са много редки.

Обривът при алергия към лука в повечето случаи е в областта на корема.

алергия към лук

Изброените дотук симптоми се получават за няколко минути след като е консумиран лука или до два часа.

Ако имате алергия към лука или имате съмнения за това, най-добре избягвайте да го консумирате.

Много трябва да се внимава при бебетата и малките деца. Когато се въвежда дадена храна, тя се дава в много малки количества и постепенно се увеличава. Това се прави, защото все още родителите не знаят дали и към какво има алергия тяхното дете.

Алергичната реакция към лука при бебета може да е предизвикана от недоразвита храносмилателна система.

За хранителните алергии от значение е и наследственият фактор. Това означава, че ако един от родителите на детето страда от алергия, то шансът и то да развие алергия е 50%. Ако и двамата родители страдат от алергии, то шансът детето да развие алергии става 90%.

Ако не сте алергични към лук, бихме ви препоръчали да опитате някои от нашите рецепти с лук като лучена супа, лучник, пълнен лук и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest