За алергията към фъстъци
Peanut AllergyO alergiji na kikiriki
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»За алергията към фъстъци

За алергията към фъстъци

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
алергия към фъстъци
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Според някои статистики всяко трето дете и всеки четвърти възрастен страдат от алергия. Фъстъците са едни от най-разпространените алергени.

Алергична реакция може да се получи след консумация на фъстъци, докосване до тях, приемане на лекарства или използване на козметика, която съдържа фъстъчено масло.

Причината за алергията към фъстъците са протеини, които се съдържат в тях. В тях се съдържат 3 различни протеини. От тях 18 са идентифицирани като алергени.

При алергичната реакция към фъстъците имунната система приема тези протеини за "непознати". Тоест те са опасни за него.

Алергията към фъстъци е наследствена. Това означава, че ако родителите ни имат алергия към фъстъците, вероятно и ние сме алергични към тях.

Според изследванията близо 20% от децата, които имат алергия към фъстъците я израстват.

Най-склонни да развият алергия към фъстъците са децата, пушачите, хора с други алергии, хора, които имат близки роднини с алергии, страдащите от хронично заболяване или имат отслабена имунна система.

фъстъчено масло

Фъстъците влизат в състава на много продукти. Ако имате алергия към тях, когато купувате нещо, четете хубаво етикета.

Трябва да внимавате също така и с консумацията на други ядки. Това се налага, защото много често различните ядки имат допир с оборудването.

Ако страдате от алергия към фъстъците или имате съмнения за такава трябва да избягвате консумацията на печени фъстъци, фъстъчено брашно, смес от сушени плодове, лекарства и козметика с фъстъченото масло, шоколад, ядки и сладки пасти.

Симптомите са - обрив, зачервяване, подуване на езика и устните, оток, стомашни болки, хрема, изтръпване на устата и гърлото, диария, повръщане, кашлица, сърбеж в устата, неприятна болка в гърлото.

Симптомите могат да бъдат леки, тежки и дори животозастрашаващи. Най-тежкият симптом на алергията към фъстъците е анафилактичният шок.

Най-важното е да се отстрани алергенът от менюто. При получаване на някой от изброените симптоми потърсете лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest