gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-разпространените ядки в българската кухня

Най-разпространените ядки в българската кухня

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
Най-разпространените ядки в българската кухня
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Семената и ядките са използвани от много векове в традиционните български гозби, защото са хранителни, засищащи и източници на важни мазнини. В следните редове ще ви запознаем с най-разпространените ядки в българската кухня.

Орехи

Без никакво съмнение ще поставим орехите на първо място по популярност в българската кухня, защото орехи виреят из почти всички наши райони. Предвид нарасналата им цена (около 15- 17 лв. на едро към 2020 г.), която се наблюдава в последно време, няма да е никак странно дори сами да си поставите за цел бране на орехи. Факт е и че ние българите, макар и доста след французите и швейцарците, се нареждаме сред най-големите износители на тези ценни ядки в света.

Най-разпространените ядки в българската кухня

Какви български ястия приготвяме с помощта на орехите?

Типичният български таратор или млечна салата (салата Снежанка), нашенските си ореховки и нашенския си Никулденски шаран са само малка част от ястията, които приготвяме с орехи. Добавяме ги към различни сладкиши и ни служат за украсата на торти и кремове. Класическата торта Добуш или пък Гараш са истински пример на това колко ценим орехите.

Овесени ядки

Най-разпространените ядки в българската кухня

Макар доскоро да се считаха за леко "старомодни", овесените ядки отново се завръщат на българската трапеза. Вероятно това става на фона на придобилите популярност мюсли, но истината е, че овесените ядки са напълно натурални и за разлика от споменатите мюсли не съдържат други примеси. Естествено, ако са истински. Можете да си приготвите овесена каша с тях, да ги накиснете в любимото ни българско кисело мляко, с което сме известни, или пък да си приготвите десерт. Те имат много нисък гликемичен индекс и са подходящи за консумация дори от диабетици.

Фъстъци

Най-разпространените ядки в българската кухня

За разлика от азиатската кухня, в която масово се използват фъстъци при направата на различни гозби, ние консумираме фъстъците предимно като разядка- изпечени на фурна и осолени. Все пак те често присъстват на трапезата ни, а да не забравяме и че китното пловдивско градче Садово се слави с едни от най-качествените български фъстъци, които се произвеждат на Балканите.

Слънчогледови и тиквени семки

Най-разпространените ядки в българската кухня

Слънчогледът /макар че е семка/ се нарежда като втората по важност за България земеделска култура и ако добавим, че от него се приготвя слънчогледовото олио, би трябвало да го поставим на първо място. Същевременно не сме свикнали да добавяме слънчогледови или пък тиквени семки към традиционните салати или ястия. Нещо, което другите народи са свикнали да приемат за обичайно. Но кой знае, кулинарията е необятна област, която не признава никакви граници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest