gotvach.bg»Статии»Любопитно»Историята и свойствата на картофите

Историята и свойствата на картофите

Историята и свойствата на картофите
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Няма човек на света, който да не е опитвал картофи. За някои това е основният хранителен продукт, за други е източник на допълнителни калории.

Картофите са от семейство Картофови и се отглеждат заради удебелените, подземни израстъци, наричани грудки. Познати в Европа едва от 16 век,   днес те са се превърнали в едни от най-широко разпространените основни хранителни продукти. 

Картофът се състои от стъбло, листа и грудки - последните са тези, които ядем. Родината на картофите е Южна Америка. Междувременно картофите се появяват в Русия само преди триста години - те са донесени от Холандия по молба на Петър I, а отначало руският народ се отнасял към новия продукт с голямо опасение.

Въвеждането на картофи в отглеждането (първо чрез експлоатацията на диви гъсталаци) започва преди около 9-7 хиляди години на територията на съвременна Боливия. Индийците не само консумирали картофи за храна, но и го обожавали, считайки ги за живи същества.

Полезни свойства на картофите

Постепенно картофената революция от времето на Николай I все още се увенча с успех: до края на 19 век в Русия са били заети над 1.5 милиона хектара за картофи, а до началото на 20 век този зеленчук вече се е считал в Русия за втори хляб.

Печени, варени, пълнени, пържени картофи - списъкът продължава. Но този зеленчук е не само вкусен, той има изобилие от лечебни свойства. Картофите са много богати на витамини и хранителни вещества. Съдържат калий, магнезий, фосфор и фолиева киселина, витамин С и В.

Поради факта, че продуктът съдържа голямо количество калий, корените помагат за пречистване на тялото, отстраняване на излишната течност и сол, което води до нормализиране на метаболитните процеси.

Те се използват и в народната медицина, защото картофите имат редица полезни свойства. Прилагат се при рани и изгаряния за бързо заздравяване, вдишват се картофени пари за настинки, гаргара се прави при възпалено гърло с бульон от картофи.

Печени картофите са най-полезни

Разбира се, най-полезните картофи са печените. С този тип кулинарна обработка се запазват всички витамини и хранителни вещества. По-добре да печете картофи без да ги белите, увити във фолио.

Можете също така да направите пухкаво картофено пюре, което също е полезен вариант, особено за тези, които страдат от нарушения на стомашно-чревния тракт. Разбира се, картофеното пюре не трябва да бъде прекалено гъсто и не трябва да се разрежда с мляко, а с бульон от картофи.

Много важно е да не губите своята бдителност, като ядете кореновите грудки на това растение. Факт е, че по време на дългосрочно съхранение те също са в състояние да натрупат в себе си отровна субстанция - соланин. Не винаги е възможно да се открие визуално присъствието му в даден продукт, затова има обща препоръка - да се въздържате от ядене на картофи, ако те се съхраняват повече от 4-5 месеца. Освен това картофите са опасни за диабетици - съдържащото се в тях нишесте може да провокира обостряне на болестта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest