Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Традиционните ястия на украинската кухня

Традиционните ястия на украинската кухня

Мария СимоваМария Симова
Автор
50517k
традиционен украински борш

Традиционната украинска кухня ще се хареса на всички, които обичат да си похапват обилно и вкусно. Изпитаните народни рецепти се развиват през вековете, създавайки собствен и неповторим вкус. Украинските ястия лесно могат да бъдат разделени на първо, второ и трето.

Съставихме малък списък с националните ястия на Украйна, които горещо препоръчваме да опитате.

И така, най-добрите традиционни ястия на украинската кухня са:

Борш – любимото ястие на всички жители на Украйна, широко познато и в чужбина. Има много рецепти за приготвянето му и всяка домакиня си има своя собствена. Но на първо място – това е зеленчукова супа с цвекло. По желание се добавя месо и разбира се заквасена сметана.

Капустняк – друга зеленчукова супа и както подсказва името, се основава на зеле. То може да бъде прясно или кисело, а от това зависи киселинността на ястието.

Разсолник – за това ястие обикновено се вземат туршии, които придават на ястието особена кисела пикантност.

Сред другите много известни ястия на Украйна, известни и оценени, са:

традиционна украинска кухня

Вареники – значението на това ястие не е необходима да се обяснява, то се знае навсякъде, но именно в Украйна е особено обичано. Кнедли с вишни, картофи, гъби, зеле, месо можете да намерите в списъка с рецепти на всяка домакиня и в повечето ресторанти с национална украинска кухня.

Галушки – това са просто парчета варено тесто по специален начин. Ястието се сервира обилно полято със заквасена сметана или се добавя към супа.

Буженина – цяло парче месо (обикновено свинско), запечено със сос или масло. Сервира се като предястие или дори отделно ястие, обичайно с хляб.

Шкварки – ситно нарязани и пържени парчета свинско тлъсто месо. Трудно е да се нарече това ястие украинско, но често се използва за приготвянето на традиционни ястия.

Зрази – друго традиционно за Източна Европа и въпреки всичко, доста украинско ястие. И отново всяка домакиня има свои рецепти за зрази, но това са обикновено котлети или кюфте с пълнеж.

Няма как да не обърнем и специално внимание на сладките изкушения в Украйна:

Налистники – това са просто палачинки с пълнеж, сирене или месо, които се сервират със заквасена сметана или сладко.

Сирники – са малки палачинки, в тестото на които обилно се добавя извара. Обикновено са сладки.

традиционни украински палачинки

Деруни – е пикантно ястие, което въпреки това се сервира за десерт. Това всъщност са настъргани картофени палачинки, вкусно подправени със заквасена сметана.

Добрите напитки също се ценят в Украйна. Сред характерните напитки особено популярни са тези, получени чрез ферментация. Това са мед, бира, квас. В Украйна обичат и узвар, и компоти.

Водката е като вид национална напитка. Прави се от плодове, дори сушени плодове, на нейна основа се правят огромен брой тинктури.

Виното в Украйна се произвежда основно в два региона - в южната част на страната, включително Херсонска област и в Закарпатия. Уникалният климат там позволява отглеждането на сладко грозде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest