gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Малтодекстрин - отрова или не?

Малтодекстрин - отрова или не?

малтодекстрин
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Днес в състава на много хранителни продукти (и не само) можете да видите хранителната добавка, наречена малтодекстрин. За мнозина това име предизвиква негативни емоции, тъй като това вещество практически не е познато на потребителите и им се струва, че това е вредна добавка. Каква обаче е истината и вредна ли е тази добавка за здравето ни?

Малтодекстрин - отрова или не?

Това е биологично активна хранителна добавка, която представлява бял или кремаво бял прах със средно сладък вкус. В ежедневието малтодекстринът е известен още като меласа. Продуктът се получава чрез ферментация на царевично или картофено нишесте, като по-рядко се използва пшенично или оризово.

Употребява се на прах, а именно като естествен подсладител вместо захарта в печивата, детската храна, диетичните храни и сладкарските изделия. Също така, веществото има следните свойства:

- спомага за сгъстяването и емулгирането на храната;

- подобряват разтворимостта на разтворимите храни;

- забавя процеса на окисляване.

В промишлеността малтодекстринът се оказва много полезен, а именно се използва при производството на хлебни изделия, сладолед, колбаси и месни продукти, подправки, сосове и някои напитки.

Освен това плодовете понякога се пръскат с разтвор на малтодекстрин, тъй като той предпазва от увреждане от насекоми и помага да се запазят свежи по време на транспортирането им. Според изследванията, веществото е полезно и за организма.

- подобрява усвояването на много храни;

- спомага за по-доброто храносмилане;

- оказва положително влияние върху работата на червата;

- предотвратява запека;

- намалява нивата на холестерола в кръвта;

- осигурява на организма енергия, тъй като това вещество принадлежи към бързите въглехидрати, тоест след консумация той бързо се абсорбира в кръвообращението и снабдява организма с необходимата енергия;

- спомага за елиминирането на токсините, солите на тежки метали и радионуклидите от организма. Влакната на веществото „улавят” вредните вещества и ги извеждат от тялото през червата. Допълнителен почистващ ефект се постига чрез подобряване работата на червата;

- принуждава един вид организма да произвежда собствен инсулин.

Липсата на инсулин води до развитие на захарен диабет, а въглехидратите като малтодекстрина на прах, влизайки в кръвта, провокират производството на собствен инсулин, който помага за предотвратяване на захарния диабет.

Спортистите и културистите използват тази хранителна добавка като допълнителен източник на енергия, която помага за бързото възстановяване след тренировка. В магазините за спортно хранене можете да си купите чист малтодекстринов прах за приготвяне на коктейли. Разтваря се добре във вода и плодови сокове, като е най-добре всичко да се смесва в специален шейкър.

Полученият шейк може да се пие преди тренировка, за да се осигури на тялото енергия или след това, така че мускулите да получават изразходваните въглехидрати и гликоген.

Малтодекстринът не е допинг лекарство, тъй като се намира в много храни. Коктейлите с него обаче не се препоръчват на спортистите, които искат да постигнат увеличаване на мускулната маса.

Вреда за организма

малтодекстрин вреди

- продуктът може да предизвика алергична реакция. Според проучване от 2013 г, веществото причинява стомашно-чревни смущения като подуване на корема, газове и диария. Някои участници в проучването са имали кожни обриви, копривна треска и кожни раздразнения;

- потиска растежа на пробиотиците, които са специални полезни бактерии, имащи съществено значение за здравословното храносмилане. Малтодекстринът инхибира действието на тези бактерии, което води до нарушаване на нормалното храносмилане на храната;

- повишава кръвната захар, тъй като е предимно въглехидрат и има висок гликемичен индекс. Особено опасен е за диабетиците и хората със затлъстяване. Високият ГИ (гликемичен индекс) на тези въглехидрати причинява рязък скок на кръвната захар;

- ако малтодекстринът на прах е бил получен от пшенично нишесте, тогава той може да бъде опасен за хората с непоносимост към пшеничен глутен. Те могат да имат храносмилателни разстройства, кожни реакции и други симптоми на непоносимост.

Малтодекстринът е по-здравословен заместител на захарта. Той е идеален за спортистите, тъй като осигурява на клетките на тялото необходимата енергия и въглехидрати.

Трябва обаче да бъдете внимателни с употребата му - в края на краищата веществото може да повлияе на наддаването на теглото и да предизвика натрупване на телесни мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest