gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хлорогенна киселина

Хлорогенна киселина

Хлорогенна киселина
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Кафеените зърна съдържат стотици химични елементи, като сред тях е и така наречената хлорогенна киселина, която има множество полезни свойства. Руския ботаник А.С. Фаминцыну открива съединението в края на 19 век, когато изследва ядките на зеленото кафе. Какви обаче са ползите от хлорогенната киселина и с какво може тя да ни помогне?

Дълго време влиянието на този химичен елемент върху човешкото тяло е било неизследвано. Ситуацията обаче се е променила коренно, когато през 21 век учените откриват, че съединение помага за предотвратяването на стареенето на клетките.

Изследванията са доказали, че хлорогенната киселина има мощни антиоксидантни свойства. Антиоксидантният му потенциал е многократно по-голям от популярните вещества от флавоноидната група. Заедно с това хлорогенната киселина води до намаляване на усвояването на въглехидратите, като това се забелязва най-силно при абсорбцията на на глюкоза от дебелото черво. Именно затова днес е доказано и това, че този химичен елемент намалява риска от диабет.

Киселината ускорява транспортната функция на кръвта и лимфата, а също така стимулира процесите в тялото и повишава еластичността на съдовата тъкан. В резултат на това кожата изглежда свежа, здрава и еластична. Свойствата на хлорогенната киселина и до днес са обект на активно изследване, като е доказано, че тя има изключително положителен ефект върху сърдечната честота.

Ползи от хлорогенната киселина:

Ползи от хлорогенната киселина

- предотвратява окисляването и стареенето на клетките;

- намалява нивата на захарта и риска от диабет;

- нормализира кръвното налягане;

- мощни антиоксидантни свойства;

- противовъзпалително средство;

- прави кръвоносните съдове по-еластични;

- може да се използва в комплексна терапия срещу наднормено тегло;

- има противовъзпалителен ефект, който е свързан със способността на кафето да действа като профилактично средство при различни заболявания на клетъчно ниво;

- образува полезни метаболити, които повишават еластичността на кръвоносните съдове и активират транспортната функция.

Внимание! Имайте предвид, че прекомерното натрупване на веществото води до дисбаланс в нервната система!

Отслабване с хлорогенна киселина

Отслабване с хлорогенна киселина

Хлорогенната киселина блокира частично потока на глюкоза от консумираните въглехидрати. В резултат на това тялото, нямащо достъп до бързи калории, е принудено да се обърне към собствените си резерви, които се съхраняват в депата за мазнини. Активната им консумация съответно води до намаляване на телесните мазнини.

За съжаление ще се наложи да разочароваме тези от вас, които търсят вълшебното хапче. Отслабването с хлорогенна киселина и други подобни трикове ще работи, само ако намалите калориите в диетата си и създадете разлика между консумираните и изгорените калории.

Това бе потвърдено и от учените, които направиха редица изследвания, включително и върху мишки. В процеса те са били хранени, като едната контролна група е получавала хлорогенна киселина, докато другите - не. След края на експеримента теглото и на двете контролни групи е било еднакво, което само по себе си е доказателство, че кафето не е панацея, ако имате излишни килограми.

Полезните свойства на хлорогенната киселина не са малко и в разумни дози тя не е вредна за организма. Тялото не произвежда това полезно съединение самостоятелно, така че може да си го набавите единствено чрез друг източник. Нуждата на организма от него е малка и здравият човек се нуждае от 100 мг. Дневната норма на хлорогенната киселина се съдържа в 120 мл ориенталско кафе. Това не е единственият източник на хлорогенна киселина, тъй като много храни са богати на това съединение.

- слънчогледови семки;

- картофи;

- артишокът;

- пресни бамбукови стъбла;

- корен от цикория;

- ябълки (особено кората);

- листа от киселец;

- боровинки и ягоди;

- зелен боб.

Всяка една диета или хранителен режим са ефектни, но само ако намалите калориите си, започнете да се храните здравословно и водите активен начин на живот. Именно затова е важно да действате комплексно, като само в този случай хлорогенната киселина ще ви помогне да се избавите от излишните килограми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest