Витамин N

Витамин N
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

На всички са добре познати витамините - А, В, С, Д, Е и съдържанието им в различни храни и значението им за тялото. Има обаче и витамин, за който твърде малко се знае, а той има много съществена роля за функциониране на организма. Това е витамин N, познат също като липоева или тиоктова киселина.

Фактът, че не е така добре познат вероятно се дължи на това, че е рядък витамин, но пък много необходим. Изолиран е много късно, чак в средата на миналия век от говеждия черен дроб. Синтезът му е осъществен по химичен път от американски учени.

В какво се състоят ползите на витамин N?

Приема се за изключително силен антиоксидант от естествен произход. Много е ефикасен в борбата със свободните радикали, рушащи клетките в тялото. Той впечатлява и с това, че засилва действието на другите антиоксиданти, с които е в комбинация, и това е основната му функция - на защитник на тялото.

Останалите му ползи са не по-малко важни. Тиоктовата киселина участва в гликолизата - превръщането на захарите в енергия, както и в други биохимични процеси. Поддържа и работата на митохондриалните структури, които са във вътрешната част на всяка мускулна клетка.

бъбреците са източник на Витамин N

Участва като регулатор в обмяната на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Участва и в предаването на кислород до клетките на главния мозък. Витамин N е полезен за функционирането на черния дроб, за регулиране на холестерола в кръвта, а освен това осигурява добър детокс за организма, има и спазмолитично действие.

За необходима дневна доза се сочи 0. 5 милиграма, но при наличие на различни заболявания се дава допълнителен прием. Такива са хроничната умора, болестта на Алцхаймер, атеросклерозата, различните видове хепатит, чернодробната цироза и други.

Дефицитът на витамин N се изразява в поява на състояния като полиневрити, тикове, припадъци, световъртежи, често боледуване от вирусни инфекции.

Най-лесно този жизненоважен витамин се набавя с храната. Храните, които го съдържат в достатъчни количества, са: млечните продукти, телешкото месо, всички видове птиче месо, черния дроб и бъбреците, зелето, всички видове листни зеленчуци, кафявият ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати