gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пребори вирусите с тези супернапитки

Пребори вирусите с тези супернапитки

супернапитка с куркума срещу вирусите
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Преди настъпването на зимата винаги на преден план излиза грижата за имунитета. Повишаването му е нужно, за да се справи тялото със зимните вируси. Рецептите на укрепване на имунната система са много и сред тях като ценен помощник се отличава една източна подправка - куркума. Какво представлява тя и как влияе на организма?

Става въпрос за едно многогодишно тревисто растение, чието коренище е силно разклонено. Характерно е с наситения си жълто-оранжев цвят и ефекта да оцветява в жълто други продукти.

Стрити на прах, корените на куркумата са силно оранжеви и придават жълт оттенък на храната, с която се смесват. Затова в кулинарията се ползва много като подправка към ориза, яйцата, ликьорите, сладоледа, кексовете, бисквитите и други храни, придавайки им освен жълт цвят и специфични вкусови качества. Куркумата е хранителна добавка, известна като Е100 и има положителен ефект, пази храните от прекият достъп на слънчева светлина.

Характерно за нея е, че рязко намалява всякакъв възпалителен отговор на организма. Като противовъзпалително средство подправката е по-силна дори от някои лекарства. Обезболяващият ефект също не е за подценяване, тя действа добре при артритни болки, болки след оперативни интервенции, а също и при депресии.

По тези причини се препоръчва да се пие чай от куркума всеки зимен ден. Какво ще получи тялото в замяна? Ще се засилят защитните му сили, особено ако пък са отслабнали следствие на хронични заболявания. Чашата чай с куркума ще бъде полезна на възрастните хора, особено в сезона на грипа и коронавирусната инфекция.

супернапитка с куркума

Подправката куркума е природен стимулатор. Тя е естествено средство за предпазване от инфекции от всякакъв характер. Тъй като увеличава азотния оксид, който води до разширяване на кръвоносните съдове, куркумата може да се ползва като превенция срещу Алцхаймер и намалява умствения упадък, неделим с напредването на възрастта.

Лечебните свойства на куркумата се дължат на съставката куркумин, но хора с жлъчни и чернодробни увреждания трябва да бъдат внимателни с използването на куркумин, защото той може да повиши чернодробните ензими и да засили жлъчната дейност. Затова пък алергичната астма и бронхитът се повлияват добре от куркумина.

Тези, които не харесват идеята да пият чай от куркума, могат да я включат към кулинарните си рецепти. Ястията и сладкишите си взаимодействат добре с подправката и ще изненадат приятно всички, които сега я откриват за себе си.

Топлата напитка с куркума за тези, които искат да пробват, се приготвя много лесно. Достатъчно е в чашата с бадемовото, кокосовото или овесеното мляко, която се предпочита в студеното време, да се добави чаена лъжичка мед и лъжичка куркума. Ароматната супернапитка се пие топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest