gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим домашна триеница

Как да си приготвим домашна триеница

НикиНики
Гуру
14114k
Как да си приготвим домашна триеница
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Макар и позабравена, домашната триеница е била една от често използваните закуски, приготвяна от нашите баби и прабаби. Рецептата за домашна триеница се е предавала от майка на дъщеря години наред.

Приготвянето и е много бързо, а името триеница се дължи на начина на направа на тази селска рецепта. Мокрото тесто се трие с ръцете до получаването на ситни тестени топчета.

Как се прави домашна триеница

В тава си слагаме брашно, гребваме вода и поръсваме брашното, така че да се образуват тестени топченца. Започваме да трием с ръцете до образуването на топченцата.

За по-лесен вариант пресяваме брашното и останалите топченца (трохички) в ситото - поставяме в сух съд. Така редуваме процедурата до получананета на желаното количество.

Може да си приготвите по-голямо количество и да съхранявате в стъклен буркан или купа с капак.

Рецепта за приготвяне с триеница

В тенджера слагаме вода и 1 ч.л. сол, а щом водата заври, пускаме триеницата и оставяме да поври 6-7 минути, като бъркаме, за да не залепне.

Щом е готова, отнемаме от котлона. В тиган си загряваме масло и си правим запръжка с червен пипер.

Заливаме триеницата с пиперената запръжка, разбъркваме и сервираме. Също така може да поръсите и сиренце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати