gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодовете с нисък гликемичен индекс

Плодовете с нисък гликемичен индекс

Плодовете с нисък гликемичен индекс
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Плодовете са отлична храна при търсене на здравословни ефекти на дневното меню, тъй като съдържат много витамини, минерали и съвсем малко мазнини. Пресните плодове са тези, които водят в предпочитанията, а ниският гликемичен индекс на болшинството от тях им отреждат челното място, наред със зеленчуците, в списъка на полезните храни.

Гликемичният индекс е цифра, която дава представа за степента, по която въглехидратите повишават нивата на захар в кръвта при консумацията им. Бавното покачване на кръвната захар е търсеният ефект на храната, защото пази организма от резки скокове на този показател и осигурява стабилни нива на инсулина. Така контролът над телесното тегло е лесен и диетите за поддържане на здравословно тегло са успешни.

Върху стойностите на гликемичния индекс влияят различни фактори. При плодовете това е степента им на узряване. Добре узрелият плод съдържа повече захар и това повишава неговия гликамичен индекс. Типичен пример е бананът. Добре узрелият плод е с умерен към висок гликамичен индекс, докато зеленият банан е с нисък.

Друга причина, която влияе на този показател е количеството плод, съдържащ се в една порция. Динята има висок гликемичен индекс, но захарта в нея няма същото въздействие, както при други видове храни, защото в една порция се съдържа малко количество захар и много вода.

Повечето плодове, които виреят в умерени климатични условия имат нисък гликемичен индекс. Лесно можем да се ориентираме в избора, защото това означава, че почти всеки плод, който расте у нас, е подходящ за евентуалната здравословна плодова диета.

Черешите са сред плодовете с най-ниски нива на гликемичния индекс. В скалата от 0 до 100 те имат едва стойност от 22 единици.

Следват ги крушите, сливите и ябълките, също със стойности под 50. Грейпфрутът е съвсем близо до черешата по нисък гликемичен индекс. Всички цитруси, особено лимоните, лаймът, портокалите са също в тази група.

Някои сушени плодове, като кайсията например, също могат да намерят място сред подходящите за здравословна диета, независимо че при изсушаването се покачва гликемичният индекс с отнемането на водата от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest