Как да се опазим от премесване на тестото
Kako da se sačuvamo od toga da premesimo testo?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да се опазим от премесване на тестото

Как да се опазим от премесване на тестото

месене на тесто
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см
19.00 лв.
Виж ››

Често, докато четем рецепти за различни тестени изкушения, срещаме израза не премесвайте тестото, но без никакви инструкции как да не допускаме тази грешка. В тази статия ще се опитаме да обясним защо се получава този проблем и как да го избегнем.

Ако месите на ръка, е почти невъзможно да омесите тестото прекалено много, защото ще се изморите много преди това да се случи, без значение колко сте силни.

Много по-лесно е да премесите тестото, ако го правите с миксер, защото моторът му е толкова мощен, че целият процес се случва прекалено бързо.

Ако приготвяте тестото си с миксер, спирайте и го проверявайте на всеки 2 минути, за да следите как върви процесът на месене. Това е добре да се прави от начинаещите или ако използвате рецепта, която е нова за вас.

Ако усетите, че тестото започва да става прекалено плътно и жилаво, това е знак, че започва да се премесва. Може да сте сигурни, че това се е случило и ако разточите тестото, и то се свива наобратно, чупи се или ако опитате да сгънете в дадена форма, и тя не се получава. Просто тестото става неподатливо на нови форми.

Ако все пак ви се случи, опитайте да оставите тестото да втасва колкото може повече време и въпреки, че не можем да поправим факта, че сме премесили тестото, когато то втасва повече време, все пак се отпуска до известна степен и е по-лесно да му придадем някаква форма.

Ако правите питка или хляб с премесено тесто, често, когато ги изпечете, кората е твърда, а вътрешността е прекалено суха и ронлива особено в средата.

премсесване на тестото

Приготвянето на тесто е повече наука, затова много пекари препоръчват използването на електронна везна, за да сте сигурни, че използвате съставките в правилните им пропорции. Много е важно да сте сигурни, че използвате точното количество брашно, захар, сол или мая. Течните продукти (вода, мая, яйца, мляко, масло), с които приготвяме тесто, трябва да бъдат с температура между 21° - 26° С.

Има няколко съпки, които гарантират получаването на перфектното тесто:

1. Маята

Независимо дали използвате суха или прясна мая, трябва да сте сигурни, че тя все още е активна и действа. Процесът на дрождене е много важен! За да я тествате, разтворете 1/2 чаена лъжичка захар в 1/2 чаша топла вода и 1 ч.л. брашно. Не разтваряйте маята в много гореща вода, защото дрождите са много чувствителни и може да ги убиете по този начин, а в студена вода няма да им е достатъчно топло за да се активират. В никакъв случай не прибавяйте сол към маята, защото ще прекратите процесът на втасване! Ако получите смес, която е удвоила обема си, значи всичко с маята е наред!

2. Брашното

Всички видове брашно се различават. Има универсално брашно, брашно за хляб, пълнозърнесто брашно, царевично брашно и т.н. Целият трик е да се убедите кой вид брашно е най-подходящ за вашата рецепта.

Универсалното брашно има много висок процент на протеини. Това съдържание на протеин помага на брашното да образува глутен и го прави идеално за приготвянето на хляб, питки, кифлички, тутманици, мекици, бухти и др., което, може би, го прави най-предпочитаното брашно у нас.

3. Месенето

Най-вероятно месенето е мястото, където всички срещаме най-големите трудности в приготвянето на тестото. Първо - тестото се меси, за да се образуват протеиновите молекули в брашното и да се създаде глутен, основният компонент, който придава на тестото неговата структура. Глутенът е отговорен за улавянето на въздуха, докато тестото втасва, което е ключовият фактор за добрата текстура. Добре омесеното тесто ще бъде разтегливо и еластично.

Премесването означава, че молекулите на глутенът са повредени и тестото ви ще бъде жилаво, чупливо и неподатливо на оформяне. При месене на ръка смесете съставките в купа и бъркайте с дървена лъжица докато сместа спре да залепва по купата. Тогава вече може да сте сигурни, че може да го прехвърлите на плота и да започнете да месите. Плотът трябва да е предварително набрашнен.

как да не премесваме тестото

Измийте си ръцете, подсушете ги добре, махнете пръстените си, за да не залепва тестото по тях и да нарушават гладкото му омесване! Съберете тестото на купчинка, първоначално то ще бъде лепкаво и трудно за събиране, затова месете като го притискате навътре, и се стараете да оформите топка.

Притискайте с дланите на ръцете, това помага на глутена да се активира. Не месете твърде бавно, процесът трябва да е бърз и да не оставяте тестото да почива твърде дълго. Тестото е готово, когато спре да лепне и успеете да оформите топка, която не се разпада.

4. Кога да спрем да месим

След около 10 минути месене, тестото би трябвало да придобие по-лъскав и гладък вид. Трябва да е леко лепкаво и еластично. Тествайте тестото дали задържа формата си, като го пуснете или по-точно ударите върху плота, ако тестото е готово то ще запази формата си.

Натиснете с пръст тестото, а ако върне формата си, значи сте се справили добре и може да приключите с месенето!

Ако сте омесили тесто, което е твърдо, еластично и лъскаво - бъдете сигурни, че не сте го премесили!

5. Втасването

Оставете тестото да втаса на топло място за няколко часа. Покрийте тестото с кърпа или стреч фолио, за да не хваща коричка. Може да загреете предварително фурната на 50° С и да го оставите да втасва вътре. След като удвои размера си, може да се наложи да го месите още няколко минути, след което го оставете да втаса още веднъж. Ако приготвяте тестото за другия ден, сложете го в чиста купа и покрийте с домакинско фолио. Приберете тестото за през нощта в хладилника.

Не се отчайвайте, ако първите пъти не ви се получи, продължавайте с опитите и скоро ще се справяте с лекота, и дори ще ви доставя удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest