gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изберем правилно риба от магазина

Как да изберем правилно риба от магазина

Как да изберем правилно рибата от магазина
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Рибата е един от важните хранителни продукти за човешкия организъм. Освен че е богата на витамини, тя е афродизиак и изключително вкусна и диетична (не всички видове риба естествено). Доста хора не обичат риба по никакъв начин - нито да я чистят, нито да я виждат, камо ли да я консумират.

А тези от нас, за които е важна част от менюто, не знаят коя риба да изберат, когато застанат пред щанда, или пък как да си я приготвят у дома, така че да бъде достатъчно вкусна. Няма кой знае какви специфики при готвенето, но изборът на риба от магазина е много важен!

Първо, трябва да уточните как ще я приготвяте - искате я пържена, печена на скара, във фурна, риба на грил тиган и т.н. Така ще сведете избора си до доста по-малък асортимент.

Как да правилно да изберем риба

Избор на риба

Нека да започнем с избора! Заставайки пред витрината с рибни деликатеси, най-важното нещо е да огледате добре и най-вече да включите носа си също в избора, колкото и смешно да Ви звучи. Ако не Ви мирише приятно (а вие ще усетите кога мирише зле), просто това не е вашият магазин.

Избирайки даден вид риба, поискайте от продавача да я докоснете. В много случаи рибата има перфектен външен вид отдалеч, но се оказва мека и кашеста. Рибата трябва да бъде свежа.

При избора на риба от магазина наблюдавайте стандартните неща: бистри очи, розови хриле, да няма коричка отгоре.

Това показва, че рибата не е прясна. Витрината поддържа някакви минимални градуси, нужни за издържането ѝ по-дълго, но това в никакъв случай не е достатъчно. Тя трябва да бъде обледявана и отгоре). Не трябва коремът ѝ да е спукан, ароматът също трябва да бъде близък до аромата на море. Както всички знаем, рибата се вмирисва откъм главата, тоест винаги я подсушавайте, ароматът идва от хрилете и когато не е прясна, тя мирише на амоняк.

И най-най-най-важния съвет при избора на риба. Никога, никога не купувайте замразена риба. Да, тя е по-евтина, по-достъпна като цена, но тя никога няма същото качество, което има прясната. По-надолу ще уточня за тези, които избират замразена риба, как да изберат я правилно.

Избор на морски дарове

Рибен пазар

За деликатесите - скариди, раци, калмари и т.н. важи същото. Ще Ви издадем тайна - на скаридите им трябват точно 2 дена след доставка, за да се развалят, за тях трябва да знаете, че е нужно главите им да са си на мястото и ако купувате сурови, трябва да бъдат хубаво зелени. Видите ли червено по тях, това значи че са тръгнали да се развалят.

Калмарите трябва да са бели на цвят, а не жълти; мидите трябва да са затворени (ако мидата е отворена, но все пак сте решили да купите, почуквате върху черупката и ако тя се затвори, значи е жива); октоподите трябва да са стегнати.

Риба от развъдници, язовири и от корабчета

Следващият вариант, по който можете да се снабдите с риба, това са развъдници, язовири и да го кажем така: директно от корабчета, които току-що са я уловили. Там важат същите неща и като допълнение ще добавим, че е важно, като пипнете рибата, тя да не е топла! Винаги преди продажба рибарят е длъжен да обледи и охлади рибата още докато е жива. От една страна, ще се запази по-дълго време, от друга пък - няма да се напукат коремчетата им (което е второто важно нещо, което трябва да гледате).

Тънкост при чистенето на риба

Отварям една скоба и уточнение: При покупка на жива риба, било то шаран, толстолоб и т.н. от големите риби или каквато и да била дребна риба, ВИНАГИ ОХЛАЖДАЙТЕ РИБАТА, преди да я изчистите, в противен случай рискувате да ѝ "изскочат" костите и да я "развалите", без да искате.

Избор на дребна риба

Избор на замразена риба

За тези, които държат все пак да си купят замразена риба, трябва да знаете нещо - в големите вериги магазини начинът на обработката е съмнителен. Продавачът отсреща твърдо държи, че рибата е замразена жива. Има определено "съоръжение", в което се извършва процесът по замразяване, след което се прави глазировка на всички асортименти, за да се запазят по-дълго време, а и глазировката пази рибата от изсъхване на минусови температури.

Важно е рибата да изглежда по почти същия начин, по който изглежда и прясна. Скумрията не трябва да е жълта, а ако е, то значи, че е гранясала; повечето хора обичат пангасиус, но пресният им се вижда скъп. Повярвайте ми - по-добре да си купите пресен, отколкото замразен, ще се убедите в това, когато го размразите и видите колко вода изтече. Това важи за всички риби в минусовите камери.

Рибни полуфабрикати

Важно е също да знаете, че любимите панирани калмари, филета от бяла риба и всичко панирано, всъщност няма никаква риба вътре. Пълно е с нишесте и смлени рибни кости и глави. Да, вкусни са, но когато знаете състава, никога няма да си вземете!

Това е най-важното, което трябва да знаете за правилния избор на риба от магазин. Ако не Ви е неудобно, може да поискате документ за произход, за да видите дата на доставка, партида и срок на годност. Като клиент имате това право, да го поискате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest