gotvach.bg»Статии»Любопитно»Японската кухня Уашоку

Японската кухня Уашоку

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
японска кухня Уашоку
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Всички сме чували колко здравословна е средиземноморската кухня и в това няма никаква лъжа и измама. Но вероятно още по-здравословна се явява японската кухня, която съвсем не се състои в така познатото ни суши. Не, тя е много повече, поради което т.нар. японска кухня Уашоку е включена дори в списъка на ЮНЕСКО.

Уашоку не е вид ястие или конкретно японско меню. Уашоко представлява целостната японска философия на начина на поднасяне на ястията, начина им на приготвяне и начина, по който човек трябва да се храни. Всичко това трябва да е в хармония с природата!

Това, което е характерно при уашоку, е че за разлика от нас, японците не поднасят ястията в определен ред на трапезата. Започвайки примерно със супа или салата и завършвайки с десерт.

При уашоку всичко се поднася на куп, така че всеки вкус да може да се наслади на онази храна, която най-много обича.

Характерно е на японската маса да присъства супа, както и купичка с ориз, но с това в никакъв случай не се изчерпва японското меню. На трапезата може да видите голямо разнообразие от риби и морски дарове, пилешки шишчета, патица, всякакви зеленчуци и плодове и т.н.

Ястията, които се поднасят в един и същи съд, е задължително да са нечетен брой, а купата със супа и купата с ориз се поднасят индивидуално за всеки на масата.

Уашоку

За овкусяването на ястията се използва главно соев сос, мирин или уасаби, за които също се предвижда отделна купичка, така че всеки, кйто е на масата да може да овкуси ястието по собствен вкус.

Ястията, които имат по-скоро квадратна форма, се сервират в кръгли или обли съдове, а тези, които са със заоблена форма, в квадратни. Идеята е по този начин да се постигне по-силен контраст между съдовете и това, което се сервира в тях.

Японците считат, че за засищане на глада има значение не само това, което консумираш, но и начина по който го възприемаш още реди да си го вкусил.

И все пак най-важното японско правило по отношение на ястията е те да са приготвени винаги от пресни меса и риба, от свежи сезонни плодове и зеленчуци. Те се консумират или сурови или след съвсем кратка термична обработка, за да може вкуса им да се запази максимално натурален.

Не се препоръчва нищо мазно, а от месата на почит са телешкото, патешкото и пилешкото. Всичко, което може да се използва от морето, се използва, като на особена почит са не само рибите и морските дарове, но и водораслите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest