Как се прави кисело зеле без претакане
Kako se pravi kiseli kupus bez pretakanja
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави кисело зеле без претакане

Как се прави кисело зеле без претакане

Как се прави кисело зеле без претакене
Нож за зеле метален
Препоръчано за теб:
Нож за зеле метален
4.50 лв.
Виж ››

Претакането е най-досадният момент, когато правите кисело зеле, като именно това е причината доста от домакините да се отказват да правят тази вкусна зимнина. Реално обаче можете дори да пропуснете този момент, като това няма да окаже влияние на киселото зеле.

Днес това вече е по-скоро традиция, която в миналото нашите баби са правили, когато са правили зимнината в по-големи количества. Тогава претакането на зелето реално се е правило, за да може солта да се разтвори със сигурност в разтвора на зимнината.

Ако обаче ще правите киселото зеле в 50 или дори 100 литров бидон, тогава това вече не е задължително. За да направите кисело зеле без претакане - вкусно и хрупкаво, ще са ви необходими:

- 8-10 зелки със средна големина;

- морска сол - 600 г;

- вода - 18 л.

В началото трябва да измиете много добре зелето и да махнете кочана. След това го нарежете на по-малки части, като ако зелките са малки, тогава можете да ги сложите дори и цели в бидона. После трябва да направите и саламура, като за целта просто смесете солта с половината от водата, която трябва да е предварително затоплена до около 30 градуса.

След това изчакайте да се охлади до стайна температура и залейте зелето със саламура. Добавете и другата част от водата, разклащайки добре бидона, за да може да се смеси със саламурата. Сложете решетка отгоре, за да може така да притиснете зелето и да няма риск да се появи плесен по него.

В никакъв случай не го затваряйте, а сложете просто марля отгоре, което е напълно достатъчно. По този начин то ще може да ферментира по-бързо. Изключително важно е водата над зелето да е поне 10-на сантиметра, тъй като само така то ще стане сочно и хрупкаво.

Кисело зеле без претакене

Съхранявайте бидона с кисело зеле на температура от около 0-10 градуса. И не на последно място, избирайте българското зеле, а не гръцкото, тъй като то става доста по-дълго време, а именно около 2 месеца.

Ако спазвате тези лесни стъпки и насоки, тогава няма да ви се налага да се занимавате с така неприятния за повечето домакини процес на претакане на зелето. След около 30-на дни ще можете вече да си хапвате вкусно и много хрупкаво зеле, което е идеалната зимнина за студените месеци.

Разгледайте и другите рецепти за домашно кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest