gotvach.bg»Статии»Любопитно»Бронирано кафе - как се прави и за какво е полезно

Бронирано кафе - как се прави и за какво е полезно

Бронирано кафе - как се прави и за какво е полезно
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Кафето е световно известна и предпочитана напитка от хората на всяка възраст. Откриването на изумителния природен дар се отнася към ІІІ век след Христа. Твърди се, че откривател е обикновен етиопски овчар, който забелязал, че когато животните му консумират листата на един определен храст, стават много енергични и неспокойни. Решил да провери какъв е този храст и вкусвайки от плодовете му, поставил началото на легендата за напитката, която дава сила, енергия и избистря ума.

Кафето се приготвя и поднася по невероятно много начини и традициите, свързани с него, са извънредно много. Сред целия пъстър диапазон от възможности впечатление правят черното кафе, гръцкото фрапе и италианското капучино, чак до всевъзможни топли и студени коктейли на основата на кафето.

Чували ли се обаче за бронирано кафе? Тази нова разновидност с малко плашещо название е всъщност много елементарна комбинация на кафе с естествена мазнина. Изглежда странно да се съчетаят толкова разнородни съставки, но ползите за тялото са наистина неочаквано много.

Идеята за бронираното кафе хрумнала на Дейв Аспрей, който я взаимства от тибетския чай, в който се добавя мляко от як и сол. Креативният експериментатор стига до извода, че тази комбинация може да замести закуската сутрин, тъй като съдържа много полезни за тялото вещества.

Замяната на сметаната или млякото с краве масло или растително кокосово масло ще добави ценни омега-3 мастни киселини и витамини. Кокосовото масло пък има антиоксидантно действие, естествен имуностимулант е и ускорява метаболитните процеси. То съдържа триглицериди, които правят усвояването на мазнината лесно.

Бронирано кафе
Снимка: Sevdalina Irikova

Когато се добави малко мазнина в кафето, тялото бива поставено в режим да гори мазнини през целия ден. Това държи холестерола в подходящи стойности. Тъй като мазнината е наситена, тя забавя усвояването на кофеина от тялото и това удължава действието му. Тялото остава по-дълго време заситено.

Самото приготвяне на бронирано кафе не изисква абсолютно никакви умения или допълнителен труд. Към приготвеното вече еспресо се добавят 2 лъжици краве или кокосово масло и се смесват в блендер, докато се получи хомогенна смес. Чашата бронирано кафе замества пълноценно сутрешната закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest