gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»С кои витамини и минерали се комбинира витамин D

С кои витамини и минерали се комбинира витамин D

витамин D
Снимка: 1
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.
Виж ››

Наричат витамин D слънчевия витамин, защото си го набавяме от слънчевите лъчи. През зимата човешкото тяло изпитва недостиг на ценната съставка и се налага често да се прибягва до допълнителен прием на витамин D.

На повечето хора е известно, че витамините и минералите си взаимодействат по различен начин в организма, някои си помагат, други забавят действието си. Наричат тези взаимно свързани отношения синергисти и антагонисти. За витамин D е характерно, че също работи по-добре във взаимна връзка с други витамини и минерали, като най-важните сред тях са: магнезият, цинкът, борът и витамин К. Ето каква е взаимната връзка с всеки от тях.

Магнезий

Магнезий има в най-големи количества в зеленолистните зеленчуци, в различни видове ядки и семена, в пълнозърнестите продукти. Той е ключов минерал, обслужващ над 300 жизнени процеса и основен елемент в производството на енергия за тялото. Налягането на кръвта, нивата на кръвна захар и сърдечният ритъм се влияят от нивата на магнезий.

Той е свързан с други елементи като фосфора, калция, натрия и най-вече с витамин D. Магнезият спомага за активирането на слънчевия витамин, така че тялото да го използва максимално. Освен това подпомага витамин D в поддържането на нивата на калций, което е от важно значение за костите.

Витамин К

витамин K се комбинира добре с витамин D

Този витамин има роля в съсирването на кръвта, сърдечното здраве и здравината на костите и зъбите. Ролята му на посредник на калция при усвояването му от храната е значителна. Поради това той работи добре в комбинация с витамин D и така има благотворна роля за състоянието на цялата костна система.

Цинк

Минералът цинк е с най-значително присъствие в костната система и мускулатурата. Наличието му гарантира бързото заздравяване на раните, образуването на нови клетки. Затова ролята му в растежа е значителна. Оттам идва добрата му връзка с витамин D. Той подпомага работата на слънчевия витамин на клетъчно ниво, както и действието му в клетките.

Бор

Микроелементът бор е в малки количества в тялото. Връзката му с витамин D е на ниво поддръжка на витамина при въздействие върху костите и мозъчните функции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest