Как се почистват емайлирани съдове
Kako očistiti emajlirano posuđe
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се почистват емайлирани съдове

Как се почистват емайлирани съдове

Как се почистват емайлирани съдове
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

В процеса на готвене на всеки може да се случи да загори приготвяното ястие. Освен че в повечето случаи се разваля вкуса на храната, един от най-неприятните моменти е почистването на съда за готвене.

Когато става въпрос за емайлирана тенджера, тава или тиган, тогава имаме още по-голям проблем. Тъй като деликатният емайл не толерира използването на абразивни материали и препарати, е доста трудно да върнете съда до предишната му белота.

Опитните домакини трябва да знаят какви мерки трябва да се предприемат за почистване на загорелите емайлирани съдове, без да се нарушава целостта на повърхността им.

Продукти за почистване на емайлирани съдове

Ако в резултат на невнимателното отношение към процеса на готвене вътре в съдовете са се образували въглеродни отлагания по емайлираната повърхност, следните средства ще са от помощ за отстраняването им:

Как се почистват емайлирани съдове

- Готварска сол;

- Сода за хляб;

- Оцет;

- Активен въглен;

- Лимонтозу;

- Утайка от кафе;

- Много кисели плодове;

- Газирани напитки;

- Кисело мляко.

Всяко от тези средства се може да се намери в кухнята. В зависимост от естеството на загорялото по повърхността на емайла трябва да изберете най-подходящия продукт.

Какво не трябва да се използва за почистване на емайлирани съдове?

- Метални гъби и телчета за съдове;

- Груби четки;

- Почистващи препарати с груби абразиви;

- Нож и други остри предмети.

Как да почистим емайлираните съдове?

Със сигурност във всяка кухня има няколко супени лъжици сол. Както показва практиката, това е най-доброто средство за почистване на изгоряло от повърхността на емайлиран съд. Трябва да използвате солта по следния начин:

- На мястото на загорелите и пожълтелите места посипете обилно груба кухненска сол;

- Налейте малко топла вода отгоре;

- Оставете съда с този разтвор за 3-4 часа;

- След определеното време поставете съда под течаща гореща вода и внимателно отстранете въглеродните отлагания с мека гъба.

Ако и след тези действия на дъното на съда останат жълти петна и следи от изгоряла храна, можете отново да изсипете малко сол и да налеете вода и да сварите получения разтвор. Важно е да кипите на слаб огън половин час. Този метод ще почисти съда от всякакви замърсявания.

Ако солта не ви е помогнала да почистите качествено съда, има и друг по-ефективен метод - използването на трапезен оцет. За да почистите съда, трябва да излеете в замърсения съд такова количество оцет, което да покрие цялата загоряла площ. Оставете съда за 3-4 часа. През това време остатъците от храна лесно ще се отлепят от повърхността. За пълно почистване изсипете оцета от съда и измийте по обичайния начин с помощта на препарат.

Все още не можете да премахнете въглеродните отлагания? Можете да опитате втори вариант. Изсипете 200 г вода и 20-40 г оцет в замърсения емайлиран съд. Поставете на слаб огън и варете водно-оцетния разтвор в продължение на няколко минути. След изключване на огъня изчакайте съда да се охлади и отстранете остатъците от изгоряла храна с помощта на мека кърпа.

Ако нямате оцет под ръка, можете да използвате лимонтозу или лимонов сок, получен от 1-2 плода. Имайте предвид, че натуралният кисел сок е много по-ефективен от всяко друго средство. Трябва да накиснете загорялото с разтвор на лимонтузу и вода или с лимоновия сок.

Как се почистват емайлирани съдове
Снимка: Гергана Георгиева

Содата за хляб е безопасен и ефективен начин за премахване на изгорялата храна от повърхностите на емайла и премахване на пожълтяването. Трябва да я използвате така:

- Изсипете 1 литър студена вода в загорелия съд;

- Изсипете 150-200 г сода;

- Сварете разтвора;

- Варете сместа на слаб огън в продължение на 40-60 минути;

- След като изключите котлона, оставете съда с течността да се охлади няколко часа;

- След това излейте водата и изплакнете с течаща вода.

При много упорити загорели петна може да комбинирате сода за хляб с оцет. Поръсете загорелите места обилно със сода и напръскайте отгоре с оцет, така че содата да „шупне”. Оставете така съда да се накисне 10-15 минути, след което измийте с вода и мека гъба.

Таблетките с активен въглен ще ви помогнат да се отървете от загорялото по емайлираните съдове и да ги измиете. Смелете необходимото количество и посипете с получения прах с въглеродните отлагания. Трябва да го оставите за 30 минути, след това да налеете студена вода и да оставите за още един час. След това емайлът може лесно да се почисти от замърсяване. По същия начин може да използвате и утайка от кафе или да покриете загорелите места с кисело мляко и да оставите да се накисне.

Полезни съвети при почистването на емайлирани съдове

За да поддържате емайлираните изделия вътре чисти и блестящи, следвайте следните съвети:

- Налейте вода в новия съд с емайлирана повърхност и кипнете. Не трябва да изливате водата веднага. За да се втвърди емайлът, преварената вода трябва да се охлади напълно;

- Не поставяйте празна емайлирана тенджера на котлона или тава във фурната;

- Не наливайте студени течности в горещ съд и обратно;

- Не поставяйте голяма тенджера или тиган върху малък котлон;

- Пазете емайлираните съдове от механични повреди, при падане или удар може да се отчупи парче от емайла и съда да стане неизползваем;

- Не използвайте метални прибори при работа с емайлиран съд, за да не провокирате драскотини и пукнатини по емайла;

Как се почистват емайлирани съдове

- Не оставяйте загорелите емайлирани съдове за дълго без да ги накиснете и почистите, по-късно почистването може да се окаже невъзможно.

Както показва практиката, почистването на емайлираните съдове от котлен камък и въглеродни отлагания не е трудно. Използвайки подръчни средства, които се намират във всяка кухня, можете лесно да върнете чистотата на съда.

И за да се запази здравината и да се удължи експлоатационният им живот, се препоръчва да се спазват правилата за използване на емайлирани съдове. Внимателното използване и почистване ще запази чистотата и здравината на емайла за дълго време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest