Листа от хрян - всички ползи и употреба
Listovi rena - sve koristi i upotrebaHorseradish Leaves - All Benefits and Uses
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Листа от хрян - всички ползи и употреба

Листа от хрян - всички ползи и употреба

листа от хрян ползи

Хрянът може спокойно да се нарече традиционно растение, чиято история датира от няколко хилядолетия. Имайки предвид множеството му полезни свойства, листата от хряна са много популярни и до днес, като се използват не само в кулинарията, но и в народната медицина при редица здравословни проблеми.

Това се дължи на множеството полезни качества на растението, но и на богатият състав на листата от хряна, като те са наситени с редица важни витамини, минерали и микроелементи.

Енергийната стойност на 100 г продукт е:

- калории - 64 ккал;

- протеини - 9. 4;

- мазнини - 1. 4;

- въглехидрати - 6. 28.

Листа от хрян - всички ползи и употреба:

1. Помагат за по-бързото оздравяване и справяне с болестите, като насищат организма с редица ценни вещества.

2. Активират и нормализират храносмилателната система. Увеличават апетита, но въпреки това растението е полезно за тези, които искат да свалят излишните килограми, защото разграждането му отнема голямо количество енергия, като така енергийните резерви, които сте получили при консумацията на листата на хряна ще се използват за тяхното усвояване.

3. Тонизират сърдечния мускул, намаляват кръвното налягане, помагат при атеросклероза и други сърдечни заболявания.

4. Те са естествен антибиотик, помагайки на тялото ви да се справи с инфекциите, както и да се предотврати тяхното по-нататъшно разпространение.

листа от хрян употреба

5. Облекчават и намаляват възпаленията, както вътрешно, така и външно.

6. Намаляват холестерола.

7. Помагат за възстановяването на черния дроб.

8. Намаляват нивата на захар в организма.

9. Облекчават главоболието и успокояват нервната система, а също така са незаменим лек при безсъние.

10. Листата от хрян са полезни за дихателните пътища, като се използват често като народно средство за облекчаване на на кашлицата и болките в гърлото.

Освен всичко това те помагат за нормализирането на храносмилателната система, а също така компресите с листата са удивително народно средство при пигментация и възпаления на кожата. Растението е с много ниска калоричност, като така смело можете да го добавяте в салатите, основните ястия или супите.

Доказано е, че листата на хряна помагат и при мъжете, които имат проблеми с либидото. За тази цел се използва тинктура, която е най-често срещаната форма на лечебно средство. В народната медицина се използват не само листата, но и корена на растението, тъй като и двете части на хряна имат силни лечебни свойства.

Както виждате и сами, хрянът се използва широко не само в кулинарията, но и в народната медицина, помагайки ни да се справим с редица здравословни проблеми. Това се дължи на неговата силна лечебна сила, както и на богатият му състав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest