Етерично Масло от Бор
Eterično ulje bora
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Етерично Масло от Бор

Етерично Масло от Бор

Етеречно масло от бор - всички ползи и приложения
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Сред етеричните масла, добивани от различни растения, в последно време път си проби боровото масло, което се използва за медицински и козметични цели. С какво този продукт успя да се наложи сред безбройните подобни на него? За да се отговори на този въпрос, трябва да се проследи получаването и използването на етерично масло от бор.

За получаването му се използва основно Белият бор, един от представителите на семейството на елите, боровете и смърчовете - Pinaceae, наброяващо около 220 до 250 вида в умерените географски ширини. В резултат на процеса водно-парна дестилация от шишарките и игличките на младите клонки на дървото се получава жълтеникава на цвят до безцветна течност с приятен смолист и мек аромат с мускусен оттенък. Маслото е добре подвижно, което означава леко и с приятна консистенция.

В игличките на боровите дървета се намират повечето важни и полезни съединения и химикали. Активните му компоненти са пиненът, камфенът, лимоненът, ферандренът и ценеолът. Благодарение на състава си етеричното масло от бор има антисептични, противовирусни, антимикробни, бактерицидни, отхрачващи и диуретични свойства.

Етеречно масло от бор

Приложението му е много широко и в различни области на живота. Използва се в медицината за лечение на различни кожни заболявания. Освен при възпаления и сърбежи, предизвикани от различни кожни дразнения, този извлек от боровите иглички е много полезен при псориазиса, екземата и други по-тежки кожни проблеми, като не само лекува, но и успокоява кожата и връща нейната мекота и блясък.

Болкоуспокояващите свойства на боровото масло го правят ефикасен лек при ревматични оплаквания и ставни болки, а също и при мускулни спазми, като е добре да се съчетава с маслото от хвойна, мента и лимон.

Има добри дезинфекциращи свойства и антимикробното му действие го прави ефикасно при вирусни инфекции. При респираторни проблеми е добре да се ползва за инхалации в комбинация с евкалиптово масло.

Този продукт прочиства бъбреците и затова се препоръчва при циститни оплаквания, проблеми с простата и пикочните пътища.

В ароматерапията приложението му е при психически стрес, чувство на безпокойство и напрежение. Свежият аромат действа релаксиращо при телесна умора и създава ведро настроение. Добре е да се използва при дефицит на концентрацията и паметта.

Красива кожа на лицето

В козметиката етеричното масло от борови иглички придава специфичният аромат на горски билки и дървета на продуктите, в които присъства. Използва се като ароматизатор на сапуни и за освежаване на въздуха в стаите за предотвратяване на сезонни алергии. Може и да дезинфекцира и затова се ползва при поява на въшки.

Добрият външен вид на косата ще бъде гарантиран с маските от борово масло. То не е нито дразнещо, нито с токсично действие и се комбинира с много друго етерични масла - от лавандула, розмарин, градински чай, кедър, евкалипт. Не е подходящо обаче като базово масло, защото е твърде силно.

Вижте още какви са предимствата и ползите на масло от бял трън или маслото от римска лайка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest