Gotvach.bg»Статии»PR Публикации»8 ползи от яденето на скилидка чесън на ден

8 ползи от яденето на скилидка чесън на ден

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
8 ползи от яденето на скилидка чесън на ден

Какви са ползите от чесъна за тялото ви? Бихте могли да кажете без съмнение, че чесънът е една от най-широко използваните съставки в лечебните терапии. Известен от векове, но дори и днес във всички култури чесънът е нещо повече от подправка, използвана при готвене.

Серните съединения и фитонутриентите са направили чесъна известен от древни времена за борба с болестите. Ето защо се счита, че чесънът отблъсква не само вампирите, но и всяка епидемия или болест.

Какви ползи можете да получите от яденето на скилидка чесън на ден? Много! В днешната статия ви каним да откриете предимствата на този естествен лечебен корен, който е почти винаги наличен.

А ето и точно какви са ползите от скилидка чесън на ден.

Чесънът подобрява кръвообращението

Чесънът е богат на витамин В, ключово съединение, което понижава нивата на вашия хомоцистеин. Това вещество е отговорно за стесняване на кръвоносните съдове и е отговорно за редица проблеми:

- Високите нива на хомоцистеин причиняват съсирването на кръвта, създавайки тромби;

- Имате повишен риск от тромбоза;

- Колкото по-високи са нивата на хомоцистеина, толкова по-голяма е вероятността да страдате от коронарна болест на сърцето.

Яденето на чесън на празен стомах помага в борбата с тези проблеми.

Чесънът - отличен естествен антибиотик

Знаете ли, че по време на Втората световна война поради липсата на лекарства са използвали много чесън? Истина е. Този мощен антибиотик се е използвал тогава, но и днес. Яденето на скилидка чесън ежедневно може да ви помогне по различни начини:

- Укрепва имунната ви система;

- Лекува инфекции;

- Подобрява заздравяването на рани;

- Бори се с настинките и грипа.

Чесънът е чудесен за черния дроб

Повече от всичко друго, чесънът подобрява детоксикацията. Той помага на тялото ви да премахва токсините, паразитите и тежките метали, като живак или следи от лекарства, които черният ви дроб не може да разгради.

Чесънът е богат на витамини А, В и С, които стимулират работата на черния дроб. Друго важно предимство е, че се бори с възпалението, ако страдате от мастни заболявания на черния дроб. Ако се събуждате всяка сутрин с торбички под очите, с подуто лице и лош вкус в устата, възможно е черният ви дроб да е претоварен. В тези случаи чесънът може да бъде полезен.

Чесънът е добър деконгестант

скилидки чесън

Страдате ли от белодробни проблеми? Ако сте от онези хора, които, когато се разболеят, завършват с дробове, пълни с храчки и слуз, чесънът може да бъде много здравословен за вас.

Чесънът е естествен деконгестант и антибиотик за лечение на белодробни проблеми.

Ако страдате от синузит или имате силна кашлица, можете да си направите сироп или спрей от чесън.

Чесънът е полезен за кожата

Това е невероятно предимство, което може да ви интересува: когато ядете скилидка чесън всеки ден на празен стомах, това може да направи кожата ви да изглежда по-красива, мека и по-млада. Чесънът е богат на антиоксиданти, които защитават и подмладяват кожата ви.

Той стимулира обновяването на клетките и се бори с акнето. За да се възползвате от това, всичко, което трябва да направите, е да изядете скилидка чесън на празен стомах и да го придружите с чаша вода.

Чесънът намалява нивата на холестерола

Чесънът съдържа аллицин, терапевтично вещество, което се грижи за сърдечно-съдовата ви система. Действието му е толкова силно, че само една скилидка на ден е достатъчна, за да намали нивото на лошия холестерол с 9%.

Няколко проучвания са стигнали до това. Едно от тях е проведено от Института по токсикология към университета Шандонг (Китай), където изследователите стигат до заключението, че сърдечно-съдовите ползи са от съществено значение. Всъщност оттогава Испанската кардиологична асоциация заявява, че хората използват чесъна не само за понижаване на холестерола, но и като детоксикиращо средство с антибиотични и антибактериални свойства.

Страдате от анемия? Не забравяйте да ядете скилидка чесън на ден

Без съмнение в някакъв момент от живота си ще имате недостиг на желязо. Защо добавянето на чесън към вашата диета е подходящо? Укрепва защитните ви сили и ви предпазва от болести. Чесънът подобрява здравето на кръвта и осигурява множество витамини и минерали. Чесънът стимулира производството на стомашни сокове в тялото ви и подобрява храносмилането.

Грижи се за храносмилателната ви система

Никога не препоръчваме да ядете цяла глава чесън на ден. Ключът е да поддържате нещата в баланс и да опознавате тялото си. Някои хора може да се почувстват малко болни след като изядат няколко скилидки чесън. Но ако свикнете с него като алтернативна форма на лекарство всяка сутрин, тогава след няколко дни ще започнете да виждате неговите ползи.

- По-добро храносмилане;

- По-добро усвояване на хранителни вещества от храната;

благодарение на повишеното производство на стомашна киселина;

- Функцията на черния дроб и панкреаса ще бъде подобрена.

Кога да избягвате редовно да ядете чесън?

Чесънът е естествен разредител на кръвта. Така че, ако вече приемате лекарства за това или имате проблеми с тромбозата, най-добре е да избягвате да го консумирате всеки ден. Ако страдате от хипертиреоидизъм, избягвайте всеки ден да ядете чесън, тъй като той съдържа големи количества йод. Ако приемате лекарства за сърце заедно с чесън, избягвайте да ядете чесън сутрин.

Поддържайте тялото си в баланс сега, когато знаете ползите от скилидка чесън на ден. Не прекалявайте обаче, а ако се съмнявате, първо поговорете с Вашия лекар.

Ако не можете да ядете чесън на празен стомах, препоръчваме да си сложите нарязан чесън на вашата шкембе чорба, спаначена супа или таратор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest