gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с лайка

Народна медицина с лайка

Народна медицина с лайка
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Народната медицина предлага лечение без химия и затова популярността на този начин на справяне със здравословни проблеми не намалява. Билките са основната суровина на народните лекове, а в нашата страна лайката е най-широко използваната сред тях и се счита като традиционно лечебно средство. Това важи и за цяла Европа.

Лечебните свойства на лайката са многобройни и затова приложението на растението е многопосочно, но все пак тя се счита за едно от най-добрите природни средства с успокоително действие и масово се прилага при проблеми със съня. Много популярна е при усложненията на диабета.

Масовата употреба на лайката все пак е при простудни заболявания. Настинката и високата температура обикновено са третирани с чай или отвара от лайка. При стомашни проблеми също най-напред се сещаме за тази билка заради противовъзпалителните и антимикробни свойства, които притежава.

За високите нива на кръвната захар и високия холестерол се препоръчва профилактика с чай от билката. Той е полезен също при камъни в бъбреците и възпалителен процес на пикочния мехур. Много добре се повлиява и упоритото главоболие при пристъпи на мигрена.

Настойка от лайка

При проблеми с горните дихателни пътища инхалациите и гаргарите с лайка имат бърз оздравителен ефект. Използва се успешно и студеният извлек от лайка, най-вече при възпаления на очите.

Външната употреба на лайката е не по-малко застъпена, отколкото е вътрешният прием. Компресите с лайка са отново най-често прилаганото средство при всякакви външни възпаления. Отокът около очите и тъмните кръгове при преумора се третират обикновено с компреси с отвара от лайката.

За псориазис също се препоръчва третиране на възпалените места със запарка от тази билка заради успокояващото и антивъзпалително действие на нейните съставки бизаболол, хамазулен, апинегин и лутеолин.

Във всеки дом може да се намери пакетче с изсушена лайка за неизбежните наранявания, порязвания, охлузвания и други кожни раздразнения.

Запарена или сварена, лайката е подходяща за почистване на кожата на лицето, за да се премахнат не само излишни настоявания, но и за профилактика на раздразнени места.

Инхалации с лайка

Изсветляването на косата, което обикновено дамите предприемат през топлите месеци от година, се прави най-щадящо за косъма с отвара от лайка. Тя действа добре и срещу пърхот.

За домашна употреба са необходими цветните кошнички на лайката заедно с малка част от дръжката. Те се изсушават и съхраняват на хладно и сухо място.

Помогнете си и с тези полезни чайове от лайка или пък пригответе тази тоалетна вода с лайка за суха кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest