Правилно хранене на жената след 40
Pravilna ishrana žene nakon 40. godine
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Правилно хранене на жената след 40

Правилно хранене на жената след 40

Правилно хранене на жената след 40
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Ритъмът на живота ни се променя с напредването на годините и това е неизбежно и общовалидно за всеки. Това води до промени в нуждите на организма и няма как да не се отрази на хранителния режим.

Четиридесетте години от живота неслучайно се определят като жизнена среда. Това е време, когато промените започват да се усещат най-осезателно. Появяват се несъществували дотогава рискове като наднорменото тегло, високото кръвно налягане, някои предменструални проблеми. Наблюдава се и променена форма на тялото и забавяне на метаболизма.

Повечето промени, които започват, се дължат на сниженото ниво на естроген в тялото на жената. На това се дължи процесът на трупане на мазнини около талията и корема, по-високият холестерол и неумолимото намаляване на костната плътност.

Тези нови дадености налагат да се следи нивото на желязо и калций. Нужно е да се елиминират от менюто храни с добавена захар в тях, както и вредните мазнини, които веднага ще се залепят на тялото.

Добрата хидратация на тялото, както и храните след 40-тата година, полезни за него, добиват все по-важно значение.

Кои са най-подходящите храни за възрастта над 40 години?

Лимони

Добре е лимоните да се включват ежедневно в менюто под някаква форма. Те носят добър детокс ефект и са полезни за здравия вид на кожата.

Полезни мазнини

Правилно хранене на жената след 40

Полезните мазнини, от които се нуждае тялото, ще бъдат набавени от продукти като зехтин, авокадо и риба.

Витамин А

От ключово значение за кожата, която започва да увисва в този период, е витамин А, а той се съдържа в яйцето, което също е добре да го има всеки ден в храната.

Храни с фибри

Доброто храносмилане се постига с храни, съдържащи фибри. Ябълките са добър вариант, те имат и освежаващ ефект.

Правила при храненето на жената след 40

Хранене на жената след 40

Други навици около храненето на жената след 40, на които вече е необходимо да се обръща внимание, са големината на порциите. Нужно е количеството храна да се намали, тъй като активността намалява в този период.

Нужно е да се следи приемът на протеини, за да може по-бързо да се усвояват въглехидратите. В противен случаи те са трупат под формата на мазнини.

Едно от най-важните неща е намаляване на приема на сол, тъй като тя е сред основните причини за повишение на холестерола. Също така храните с хидрогенирани мазнини стриктно трябва да се избягват, защото са сред сериозните фактори за високо кръвно налягане.

Виж още правилно хранене на жената след 30, както и нашите рецепти за тънка талия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest