gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Правилно хранене на жената след 60

Правилно хранене на жената след 60

хранене на жената след 60
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Възрастта и храненето са тясно свързани, защото всяка възраст отговаря на определени промени в общото състояние на организма. Какво е характерното за възрастта над 60 години?

В тази възраст хроничните заболявания все по-често са спътник на жената. Най-честите здравословни проблеми идват от сърцето, следват костите, като артритът е масово оплакване. Много често се развива диабет, високото кръвно съпътства значително число дами на възраст над 60 години.

Към типичните изменения могат да се добавят загуба на памет и депресии, сериозни болести като Алцхаймер и Паркинсон.

Тези заплахи изискват решителна промяна в хранителните навици, защото нуждата от омега-3 мастни киселини, както и от омега-6 мастни киселини става все по-важна и определяща за запазването не само на жизнеността и здравето, но и за съхранението на личността.

Отново повече от всеки друг път е важно как работи храносмилателната система и затова приемът на фибри и вода е нужно да се регулира и следи.

Трудно е при всички изисквания да се постигне балансирана и богата хранителна диета и да се следят всички необходими параметри за доброто здравословно състояние, тъй като тялото по-трудно усвоява нужните му витамини и минерали.

То се нуждае от все по-малко калории, защото физическата активност непрекъснато намалява. Отслабва и имунитетът и за всичко това трябва да се държи сметка при хранене.

правилно хранене след 60

За да се запази адекватно функционираща имунната система дефицит на цинк не бива да се допуска. За целта ядките, всички бобови, месни и млечни продукти, както и пълнозърнестите храни трябва да намерят място в дневния хранителен режим.

Витамин D все по-осезателно отсъства в тялото и затова млечните храни, мазната риба и свинският черен дроб е добре да бъдат застъпени в менюто, за да не позволят този важен витамин да се окаже дефицитен. Това са важни храни в диетата на жената след 60.

Плодовете, зеленчуците и чаят ще допринесат за добрата мозъчна функция, както и за хидратиране на тялото. Боровинките са богати на антиоксиданти и освен за мозъка, са полезни и за циркулацията на кръвта. Млечните продукти дават нужния калций, който съхранява здравината на костите, а зеленолистните зеленчуци със съдържащия се лутеин в тях пазят очите от опасната и честа дегенерация на макулата в тази възраст.

Добре е да се избягва солта, да се приемат достатъчно течности и да се води по-активен живот с повече време, прекарано навън, защото тялото се нуждае и от все повече движение, наред с подходящата храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest