Фитинова киселина - полезна или вредна е?
Fitinska kiselina - da li je korisna ili štetna?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Фитинова киселина - полезна или вредна е?

Фитинова киселина - полезна или вредна е?

Фитинова киселина - полезна или вредна е?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Фитиновата киселина, позната още като фитат, е съставна част на обвивките на повечето ядки, зърнени и бобови култури и служи като основна форма на съхранение на фосфора в семената. Често тя е добавяна към антихранителните вещества поради факта, че нарушава абсорбирането в тялото на важни минерали като желязо, цинк и калций.

Храни с фитинова киселина

Фитиновата киселина се намира само в растителните продукти в различни количества. Сред храните, богати на фитат, са бадемите, лешниците, леща, фасул, царевица, фъстъци, грах, ориз, соя, орехи, пшеница и пшенични трици.

Силно променливото съдържанието на фитиновата киселина се дължи на различните фактори като климат, качество на почвата, вид на самите семена, състояние на околната среда и т.н.

Вреди от фитинова киселина

Фитинова киселина и накисване на сърна

Приемът на фитат пречи за усвояването на минералите по време на самото хранене, не не въздейства и на всички останали такива за деня. Това представлява голям проблем единствено за хора, на които основният източник на храна са зърнените култури или бобовите растения.

Например, когато към закуската си добавите ядки, това може да намали количеството желязо, цинк и калций, които организмът ви абсорбира от ядките, но не и от някое от следващите ви хранения.

Съществуват различни методи, чрез които можем да намалим значително фитата в храните - това са накисване, покълване и ферментация.

Накисването зърнените култури и бобовите растения за една нощ намалява значително съдържанието на фитинова киселина в тях. При семената, зърнените храни и бобови растения покълването причинява разграждане на фитата. Ферментацията и подквасването на хляба спомагат за разграждането на фитиновата киселина чрез активиране на естествените фитазни ензими. Изработването на закваска е предпочитан метод.

Ползи от фитинова киселина

Фитинова киселина - ползи и вреди

В зависимост от обстоятелствата нека не забравяме, че фитиновата киселина като част от балансираната диета има редица ползи, чрез които въздейства върху цялостното здраве на организма.

Доказано е, че освен антиоксидант тя действа превантивно срещу камъни в бъбреците, рак и редица други заболявания. Включването на фитата в храненето спомага като превенция от сърдечно-съдови заболявания за предотвратяване на втвърдяването на артериите и образуването на тромбоцити.

Вижте още: Какво пречи на добрата абсорбация на желязото в организма и Как и защо се накисват бадемите?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest