Неизвестните ползи от маковото семе
Nepoznate koristi semena maka
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неизвестните ползи от маковото семе

Неизвестните ползи от маковото семе

Неизвестните ползи от маковото семе
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Сънотворният мак е суровината, от която се добива маково семе. В умерения и топъл климат това едногодишно тревисто растение вирее добре. На повечето хора то е известно като източник, от който се извличат опиати, но това важи за някои негови части.

У нас се отглежда и развъжда мак, защото семето и маслото от мак почти не съдържат упойващи вещества. В замяна на това маковите семена са полезни от здравословна гледна точка.

Съставки на маковото семе се явяват доста ценни вещества, между които калцият, медта, желязото, магнезият, манганът, фосфорът, селенът, цинкът. На тях се дължат поредицата от здравословни ползи, някои от които не са добре известни, но много ценни.

Маково семе

Семето на мака има болкоуспокояващ и антиоксидантен ефект, помага при безсъние, тъй като алкалоидите в него имат успокояващо действие. Магнезият в него осигурява добро качество на съня, като гарантира и спокойствие през цялото време на нощна почивка. Преди сън се препоръчва топло мляко с маково семе.

То е ценно средство при проблеми в стомашно - чревния тракт и е превенция срещу образуване на камъни в бъбреците.

Семето в сушено състояние съдържа алкалоидите морфин, кодеин, папаверин. Малките дози от тях са болкоуспокояващи средства, имат и благотворно влияние върху нервната система.

Маковото семе е много популярно в кулинарията като добавка към тестения изделия и сладкиши, сосове и различни ястия. Не само че маковото семе подобрява вкуса на храната, към която се добавя, но има своите ползи за физиологични процеси в тялото. Диетичните фибри, които съдържа, подпомагат перисталтиката на червата и пазят от запек. Те са превенция и срещу диабет тип 2.

Ползи от маковото семе

Маковите семена съдържат и редица витамини от група В. Витамините В-комплекс са част от метаболитните процеси с участието на мазнини и въглехидрати, тоест те подпомагат снабдяването на тялото с енергия, подобряват състоянието на мускулатурата, сърцето, кожата, а също и на производството на червени кръвни клетки.

Олеиновата и линоловата киселина намаляват производството на лош холестерол и повишават нивата на добрия.

Раните заздравяват по-бързо при употреба на маково семе.

А за да вкарате по-бързо в менюто си маковото семе, вижте тези вкусни макови сладкиши или пък кифлички с мак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest