Гренадин
GrenadinGrenadine

Гренадин

гренадин
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Представата на всеки за перфектен релакс е различна, но почти винаги присъства един елемент - чашата с любим коктейл. Поднесена на морския бряг или пред камината в планинска хижа, той винаги се асоциира с безгрижие, почивка и ведро настроение. Затова коктейлите са много разнообразни и включват всевъзможни съставки, задоволяващи и най-капризния вкус.

Изключително популярна съставка в алкохолните и безалкохолните коктейли е гренадинът. Той представлява гъст и сладък сироп от нар. Защо тази съставка е толкова популярна и предпочитана?

Тя е основна добавка, която създава напитката, променя и обогатява съставките, които са включени, действайки на всички сетива - вкус, аромат, цвят. С нея се правят едни от най-изисканите коктейли, в същото време може да се поднесе и като лека освежаваща лимонада. Става въпрос за едно от онези прости питиета, които се оказват гениални, защото са идеален елемент за всеки, който обича екстрите на живота, тоест за всички нас.

История, състав и ползи на гренадина

Създаването на гренадина звучи почти като отвъдморска легенда. В островна Гренада още в далечната 1891 година е изобретен вкусен сироп, първоначално получен от пулпа от нар. Смесването на захарен сироп със сока от интересния червен плод, дава впечатляващ резултат - сироп гренадин - плътен, кисел и много сладък, невероятен микс от вкусови усещания.

Смята се, че гренадинът не е дело на единствен създател, рецептата е народна и лесно се прави у дома, стига да са под ръка основните продукти. Творението е естествено и екологично чисто. Пиенето му е полезно за здравето, защото плодът, от който се прави оригиналния гренадин - нарът, се смята за плод на живота и силата и това е напълно оправдано виждане.

Само в 100 милилитра сок от нар се съдържа 16 процента от дневната доза витамин С, много витамини от група В, калий и полифеноли. Глутенът, към който все повече хора имат непоносимост, отсъства. Калориите също са минимални и затова е добре да се приема при диети.

Този чуден сок, от който се прави популярният сироп, има и лечебни свойства - облекчава пристъпите на главоболие, предпазва от сърдечни проблеми и дори влияе благоприятно при рак на простатата. Дъбилните вещества, които се извличат при получаването му, спират разстройството.

В класическият си вид основата на гренадина е създадена от зрял сок от плода нар. Това е първоначалната версия, която все още се спазва в Средиземноморските страни. Така го правят в Испания, страните от Магреб и други.

Сега вече на пазара се появява сок на базата на черен касис, ягоди, малини или череши. Тези промени са започнати от французите. При тях днес сокът представлява 10 процента сок от някакъв червен плод и ванилия или пък екстракти от плода с малко сок от лимон. Понякога се добавят и други подправки.

гренадин - създаване и употреба

Промените в състава на гренадина се дължат на икономическите интереси на производителите. Черешовият сок или екстрактите от него примерно са по-евтини от нара и сокът, произведен от него. Ягодата, малината и всеки друг червен плод може да замести оригинала и е по-бюджетен. В евтините продукти под това име няма нищо в прясно състояние, натуралните продукти са заменени от багрила и аромати.

Приложение на гренадина

Вкусът на гренадина може да варира, в зависимост от точния му състав. Класическият продукт е с много сладък вкус и е силно вискозна течност. Ароматът на истинския плод нар кара сетивата да се настроят за безкрайна фиеста. А прекрасният червен цвят се използва при приготвянето на коктейли за създаване на градация на червеното, както е в коктейла Текила Сънрайз. Може обаче да се консумира и като приятна червена ароматизирана лимонада.

Домакините, които познават гренадина, създават невероятни шедьоври в домашната кухня. Той намира добро място в пайове, желета или различни мусове, приготвени у дома. Сладоледът пък добива магичен вкус със сироп гренадин.

Едва няколко капки от него, трансформират напълно вкуса на чийзкейка. Само фантазията и вкусовите предпочитания могат да бъдат буфера пред експериментите със сладкия сироп.

Как да си приготвим сироп гренадин у дома?

Преди всеки да се впусне в това кулинарно приключение, трябва да се знае основен факт - годността на сироп гренадин е няколко седмици.

Второ важно уточнение е, че е нужна пълна стерилизация на съдовете, които се ползват.

Съставките са прости и включват само 2 елемента - половин литър натурален сок от нар и около 500 грама захар.

Смесените сок и захар се варят до намаляване на количеството на половина. Необходимото време обикновено е около 35 минути.

Готовият сироп се охлажда, добавят му се алкохол, ванилия и се сипва в стъклен съд, който се държи затворен.

Коктейли с гренадин

Много успешни коктейли са създадени на основата на този сироп - както алкохолни, така и безалкохолни.

Коктейл Мимоза с шампанско е една изкусителна възможност, включваща сок гренадин с водка, портокалов сок, шампанско и оранжева украса.

Известният коктейл Текила сънрайз пък се прави от 3 части текила, 6 части свеж цитрус, а гренадинът е 1 част, за да придаде този изглед на красивия изгрев, който омагьосва.

коктейли с гренадин

Чудесна възможност за българската кухня е коктейлът Морски бриз, защото се прави с участието на кайсиева ракия, сокове от грейпфрут и червена боровинка и гренадин. Ако се премахне ракията, се получава безалкохолен коктейл. Тази възможност е подходяща даже за деца в горещите летни дни, защото утолява жаждата.

Безалкохолните коктейли също се радват на голям интерес. Перфектният коктейл за млади момичета без алкохол е на основата на безалкохолни сладки смеси, като например Multifruit, за приготвянето на който се смесват портокал, ананас и лимонов сок с добавка на сироп гренадин. Коктейлът е сладък и нежен и много популярен сред девойките.

Вкусна смес без алкохол с име Вулкан също се приготвя лесно у дома. Портокалът, мангото, лимоновият сок и няколко капки от гренадина са съставките на приятната и освежаваща напитка. Ако се добави малко шампанско и се украси чашата с резен лимон, тя става подходяща и за алкохолен коктейл.

Присъствие на гренадин в други напитки

В някои магазини гренадинът се продава смесен с алкохол и представлява независима напитка, но тогава той не може да се включва при сиропите и се ползва основно за алкохолни коктейли. Сам по себе си такъв микс представлява по-скоро ликьор. Поднася се най- вече като питие, придружаващо месни ястия.

В края на миналия век в някои европейски страни се произвежда бира с добавен гренадин, който неутрализира горчивия вкус, неприятен за мнозина. Някои кулинарни специалисти препоръчват да се добави в кафе, за да подчертае богатия вкус. Може да се капне гренадин на практика към разнообразни напитка, за ново и интересно вкусово усещане.

Необходимо уточнение е, че при покупка на готов гренадин трябва да се чете внимателно етикетът, защото се предлагат много продукти, съставени само от изкуствени съставки и оцветители, имитация на истинския гренадин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest