gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от кисело зеле - кога да го пием?

Сок от кисело зеле - кога да го пием?

Сок от кисело зеле - кога да го пием?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
3.10 лв.
Виж ››

Ние българите, или поне по-голямата част от нас, много обичаме киселото зеле. То е любимо на малки и големи и от него се правят какви ли не вкусотии и рецепти с кисело зеле. Знаем също, че зелевият сок помага много при махмурлук.

Това обаче не е единствената полза от сока от кисело зеле. Повечето изследвания показват, че има благоприятна полза от яденето на цели зеленчуци за нашият организъм. От друга страна, има много малко изследвания за това какви са ползите от консумацията на сокове, направени от зеленчуци. Някои от тези изследвания показват, че пиенето на сок от прясно зеле или пък сок от кисело зеле има огромни ползи за нас.

В тази статия ще се спрем по-подробно на сока от кисело зеле. Поне повечето от нас нямаме търпение да дойде есента и да си направим кисело зеле за зимата. В рецептите, които готвим с кисело зеле, освен него слагаме и сока, получен от неговата ферментация.

Ползи на сока от кисело зеле

Сокът от кисело зеле подпомага храносмилането, като го подобрява значително. Поради своята ферментация този сок съдържа натурална млечна киселина, която намалява и потиска растежа на лошите-, или казано по друг начин - нежеланите чревни бактерии, но в същото време подпомага растежа на добрите - желаните чревни бактерии.

Когато имаме лениви черва и недобро храносмилане, е препоръчително да се пие сок от кисело зеле. Този сок помага и при запек, защото има разхлабващо действие. Когато искаме да поддържаме имунната си система здрава и силна, най-често приемаме много витамини и сокове от различни цитрусови плодове, които съдържат в себе си витамин С.

Ако пием зелев сок обаче, може да се снабдим с един от най-важните елементи за поддържане на добра имунна система, защото той помага за производството на бели кръвни клетки, а именно витамин С. В сока от кисело зеле той е в големи количества. Ако пием зелев сок, можем значително да намалим шанса и риска да се разболеем от рак. Това е, защото в сока от кисело зеле се съдържат антиоксидантни съединения.

Сок от кисело зеле

Същите тези съединения могат да бъдат намерени и в киселото зеле. Тези антиоксидантни съединения са голям помощник в борбата със свободните радикали, а за тях се смята, че са един от основните причинители на рак и образуването на ракови клетки в нашият организъм.

В зелевият сок има много минерали, които изграждат костите и подобряват тяхната сила и здравина. Голямото количество витамин К, съдържащо се в сока от кисело зеле, помага за по-добрата здравина и за целостта на костите в нашето тяло.

Важно е обаче да се знае, че колкото и вкусен и полезен да е сокът от кисело зеле, е препоръчително да не се приема от хора, които страдат от сърдечни и бъбречни заболявания, защото той съдържа в себе си голямо количество натрий.

Ако все пак искате да пиете сок от кисело зеле, трябва да го разредите с вода. Но първото нещо, което трябва да направите и е най-важно, е да се консултирате с вашия лекар, който ще ви каже дали консумацията на сок от кисело зеле е полезна за вас или не.

И все пак, след всичко, казано дотук, ви съветвам, ако все още имате кисело зеле и сок от него да си налеете една чаша. Наздраве!

А сега сгрейте душата с тази джолан чорба със сок от кисело зеле или си изберете някоя от тези апетитни рецепти със зелев сок.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest