Синя Боровинка
Plava borovnica
gotvach.bg»Статии»Плодове»Синя Боровинка

Синя Боровинка

синя боровинка ползи
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Боровинките са плод, признат отдавна за истинско природно съкровище заради многобройните му ползи най-вече за здравето. Вкусовите му качества също заслужават внимание, както на всички останали горски плодове. Плодчето е подходящо не само за пряка консумация, но и за сладка, сиропи и като съставка в различни рецепти.

Природата ни предлага разнообразие и при този плод, като изборът у нас е между червена, синя и черна боровинка, които растат във високите части на планините. Различаването им става по листата и по плодовете.

Как да различим синята боровинка от другите видове?

При синята боровинка листата са със синкавозелен цвят, закръглена форма, с тъп връх и много важна отличителна особеност - ръбът на листата е прав, няма назъбване.

Ясно е, че цветовата украса е определила името на боровинките у нас. Все пак цветът на плода синя боровинка може да се определи като синкаво син от восъчния налеп, който ги покрива. Плодчето може да бъде сбъркано с това на черната боровинка, защото последната има същия восъчен налеп, но е малко по-тъмна на цвят. Има и още един белег, по който да се различат двете плодчета, за да не стане грешка. На долната част на плодчето има нарез. При синята боровинка той е под форма на звезда, а при черната е с кръгла форма.

Класификация и разпространение на синята боровинка

Синята боровинка има латинско название Vacciniim uliginosum, което се произнася вакцинум улигинозум. Принадлежи на семейство Пиренови и на рода Боровинкови. Най-близко стои до черната боровинка. От другите названия най-често се среща като Блатна боровинка.

Синята боровинка е родом от Северна Америка. Може да се намери в ниските части на Арктика. Разпространена е в северните и централни части на Европа. На югоизток ареалът достига до Албания и бивша република Югославия, Кавказ, югозападните части на Азия и Сибир. На изток може да бъде намерена до Камчатка и Курилите, Корея, Япония, Северна Америка и Гренландия.

У нас вирее в планините - Рила, Пирин, Западна и Средна Стара планина, Витоша, Осогово, Западна Средна гора, Западни и Средни Родопи. Намира се на надморска височина от 1700 до 2500 метра. Обича откритите каменисти, скалисти и тревни площи във високопланинския пояс. Расте на кисели почви и в мочурища, в тундрата и подлесовете на иглолистните гори.

Описание на синята боровинка

синя боровинка

Боровинката представлява дребно храстче, високо от 10 до 50 сантиметра. Стеблото му е разклонено, изправено, с гладка кора в кафяв цвят. Листата са опадащи, дължината им е от 6 до 20 милиметра, а ширината им е от 4 до 15 милиметра. Формата им е яйцевидна до кръгла. Кожицата на листото е тънка, със закръглен връх, с восъчен налеп и синкавозелен цвят.

Цветовете са разположени от 1 до 3 в групичка и се намират по върха на старите клонки. Цветните дръжки са с дължина между 2 и 4 милиметра и са голи.

Чашките са четири и петделни. Има 4-5 милиметра дълго венче, в бледорозов цвят, с 4-5 дяла. Тичинките са 8-10 на брой.

Плодчето представлява сочна ягода, кръгла, с диаметър 4-6 милиметра, отвън със синкав налеп, отвътре зеленикава месеста част и бистър сок. Семената са много на брой, дълги са 1. 3-1. 5 милиметра, с ръбеста неправилна форма, леко извити. Цъфти и връзва плод юни и юли-август.

Състав и хранителни качества на синята боровинка

От всички видове синята боровинка е с най-финия и приятен вкус и най-често се използва за храна под формата на компоти, конфитюри, желета или в прясно състояние. Плодът е ядлив, сладък, богат на танин, ябълчена и лимонена киселина, с високо съдържание на витамин С.

В природата храстът синя боровинка винаги се намира до дивия розмарин. От него се отделят съединения с летлив характер, които предизвикват главоболие. Заради това се е считало, че синята боровинка оказва такова влияние на тялото и са я нарекли Боли глава.

По хранителен състав тя надминава много други плодове. Притежава огромно разнообразие от ценни съставки, които са в изобилие и това определя нейните полезни свойства за здравето.

Плодът на боровинковия храст съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати, минерални соли, монозахариди, вода, органични киселини и ниска калоричност. Това прави плодчето подходяща природна храна.

Плодът на синята боровинка е наситен с жизненоважни витамини - А, В1, В2, каротеноиди, К, Р. Никотиновата и аскорбиновата киселина са в отлични дози.

Минералите са представени от калий, калций, фосфор, желязо, мед. Има органични киселини, между които са лимонената, ябълковата, оцетната, оксаловата и бензоената.

В хранителния състав на синята боровинка влизат 6 незаменими аминокиселини, както и някои дъбилни и багрилни вещества. Пектинът, растителните влакна и захарите също са част от полезните вещества в боровинката.

Много ценни се явяват наличните антоцианини, защото действат като антиоксидант. Те са много повече в синята, отколкото в черната боровинка. Благодарение на тези полезни съставки плодът има подмладяващо и антиканцерогенно действие. При редовна употреба се наблюдава регенерация на кожата, естествено образуване на нов колаген, прочистване на кръвоносните съдове от вредни токсини и холестерол.

Поради обстоятелството, че капилярните и артериалните стени стават по-гъвкави и с добра еластичност се повишава общия обем на кръвния поток и клетките се насищат с кислород.

синя боровинка - кулиарна употреба

Пектинът, който се съдържа, растителните влакна, дъбилните вещества правят синята боровинка много подходящо средство на прочистване на тялото от токсините, шлаките, тежките метали и солите.

Плодът е нискокалоричен и може да се консумира от хора с хранителен режим, съобразен с нужда от малко калории, а също и да се включи в диети за намаляване на теглото.

Лечебни и профилактични свойства на синята боровинка

При редовна употреба на мазни храни, консумирането на сини боровинки понижава триглицеридите и топи мазнините около корема.

Изследванията показват, че това ягодоплодно намалява риска от сърдечно-съдовите заболявания и метаболитния синдром. Положителното влияние на плода върху нервната система се дължи на успокояващите свойства на магнезия, който съдържа.

Незаменим помощник е в лечението на захарен диабет, защото усилва действието на лекарствата, понижаващи кръвната захар. Прясното плодче има силни антимикробни свойства и има добър профилактичен ефект за много инфекциозни заболявания като дизентерия например. Другите му многобройни здравословни ползи са: антисептични, газогонни, стимулиращи обмяната, както и общоукрепващи.

Области на приложение на синята боровинка

Прилага се при заболявания на: пикочния мехур, диария, анемични състояния, ентероколитни оплаквания, екзема, лишеи, възпалителни процеси в устната кухина и гърлото. За лечение се използват както плода, така и другите части на храстчето под формата на чай, отвара, запарка, студен извлек.

За нуждите на козметиката синята боровинка влиза в състава на маски за подхранване на кожата на лицето, шията, ръцете.

Изненадващ факт от кулинарната употреба на синята боровинка е, че нейният сок е по-полезен от този на лимона, ябълката и гроздето.

Ако искате да се възползвате от здравословните и вкусови качества на синята боровинка, разгледайте и нашите предложения за рецепти с боровинки или си направете направо боровинков чийзкейк или традиционен боровинков пай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес