gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Теобромин - какво трябва да знаем?

Теобромин - какво трябва да знаем?

Теобромин - какво трябва да знаем?
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Теоброминът е "скритият" стимулант на сърцето в шоколада. Има много митове и легенди, че сладкото е вредно и трябва да бъде ограничавано. Отвсякъде чуваме, че в сладкото и по-специално в шоколада има много вредни вещества и захар, което е вярно, но в сладкия какаов десерт не се съдържат само вредни за нас добавки.

Оказва се, че шоколадът има много повече ползи, отколкото знаем. Защо обаче, ако шоколадът и какаото, което той се съдържа, се препоръчват на деца след сън. Те трябва да пият мляко с какао. Причината за това е, че в какаото се съдържа теобромин.

Теоброминът представлява вид кристален алкалоид, който както вече казахме, се намира в какаото и в любимия на малки и големи шоколад. Теоброминът принадлежи към така наречената пуринова група/ ксати/, в която влизат и кофеинът и теофилинът.

Въпреки неговото име теоброминът няма в състава си бром. Наименованието му идва от theobroma, което е вид какаово дърво. Името е гръцко и съдържа в себе си две думи- "theo"- бог и "brosi"- храна. В буквален превод името му значи "храна на боговете".

Теоброминът не може да се разтваря във вода и най-често е бял на цвят. Теоброминът има същия ефект като кофеина, но по-слаб.

Теоброминът е изомер на теофелина - имат еднакъв химичен състав, но са с различно разположение в пространството. Температурата на топене на теобромина е 337 градуса по Целзий.

Теобромин
Снимка: pixabay.com/ TinaKirk

Теоброминът за първи път е открит през 1841 година от руският химик Александър Воскресенски. Той го открива в състава на какаовите зърна. А самото му извличане от тях става през 1878 година. Този алкалоид е първият, който бива открит в състава на какаото, а съответно и на шоколада.

В 5 грама какао на прах се съдържат 108 мг теобромин.

Теоброминът може да бъде намерен и в семената на колата, гуарановото зърно, какаото и чая. Други растения, богати на теобромин, са: теоброма какао; теоброма биколор; йерба мате; камелия синесис, кола акумината; теоброма ангустифолиум; гуарана; кафе арабика.

След като бива открит в края на XIX-ти век, този алкалоид е бил пуснат в употреба през 1916 година, защото и било писано за него в статия, и е бил препоръчан за лечение на едема - това е болест, която се изразява в това, че в някои части на тялото се задържа много течност. В едно американско списание се казва, че теоброминът е бил употребяван и при лечение на други здравословни проблеми, като например атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, ангина пекторис и хипертония.

В наши дни теоброминът се използва за разширяване на кръвоносните съдове, използва се също и като диуретик, а също и за стимулант на сърцето.

Теоброминът е бил тестван и върху животни, когато те са имали вродени дефекти. Дори и без консумацията на храна в нашето тяло се образува теобромин, защото той е продукт на кофеина, който е преработен в нашия черен дроб. Както вече споменахме, кофеинът и теоброминът си приличат много, но последният влияе по-слабо на нашата нервна система.

Важно е да се отбележи обаче, че все пак до известна степен теоброминът стимулира сърцето. Теоброминът не води до пристрастяване, но все пак се смята, че едно от веществата в какаото, които причиняват зависимост от шоколада е именно теоброминът.

"Виновникът" за това шоколадът да добие популярност като афродизиак е отново тебромин. Това е, защото той значително ускорява пулса и разширява кръвоносните съдове, като с това намалява артериалното налягане.

Теобромин - какво трябва да знаем?

Теоброминът помага много при доста заболявания, най-вече при бронхиална астма. Изследване, проведено през 80-те години на миналия век, показва, че може да има връзка между въздействието на теобромина и риска за хора, страдащи от рак на простата.

Някои други последици, които могат да възникнат при консумация на теобромин, са: сънливост, треперене, безпокойство, тревожност, както и значително увеличаване на производството на урина. Други странични ефекти от консумацията на теобромин са липса на апетит, гадене и повръщане.

И като заключение на всичко, казано до тук, може да препоръчаме да приемате храни, които съдържат в себе си много какао, което разбира се трябва да става в рамките на нормалното.

Няма нищо по-добро от това да съчетаваме полезните и вкусните храни. За целта вижте тези полезни рецепти за домашен течен шоколад, домашни шоколадови бонбони или пък се поглезете с някое брауни с истински шоколад или пълномаслено какао.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest