gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Топено Сирене - какво трябва да знаем

Топено Сирене - какво трябва да знаем

Панирано топено сирене
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Любимото на мнозина топено сирене - толкова е меко и вкусно, че направо се топи в устата. Питали ли сте се обаче какво точно представлява, какво съдържа топеното сирене. Не по-малко интересно е да разберете как се прави топено сирене. Целта на тази статия е именно да отговорим на всички тези въпроси.

История на топеното сирене

Топеното сирене е произведено за първи път в Швейцария преди началото на Първата световна война. По онова време в град Тун фермерите, които живеели там, произвеждали твърде много твърдо сирене, и за да не се развали и да не го хвърлят, фермерите разтопили голяма част от него. Така се сложило началото на историята на топеното сирене.

В днешно време топеното сирене се произвежда от различни млечни продукти: сирене, извара, краве масло, сухо или кондензирано мляко, сирище. Също така топено сирене се прави и от сирена, които са получили дефект при тяхното производство.

Състав на топеното сирене

120 мг калций за 20 г продукт;

4.4 г мазнини за 20 г продукт;

2.3 г протеин за 20 г продукт.

Топеното сирене е доста вкусна и питателна храна, в която се съдържат много протеини, мазнини, важни и ценни аминокиселини, витамини и минерали. В една опаковка топено сирене се съдържа 15 % от необходимото количество калций за деня. Поради тази причина топеното сирене е по-полезно от киселото мляко.

Топено Сирене - какво трябва да знаем

За разлика от по-твърдите сирена, топеното сирене напълно се абсорбира от тялото. В топеното сирене почти няма въглехидрати. То е много добър източник на витамин В и съединения на фосфора, които са важни за здравето на нашите кости, нокти и коса. Мазнините, които се съдържат в топеното сирене, доставят на организма ни витамини Е, D, А.

Също така топенето сирене на оставя послевкус в устата.

Избор на топено сирене

Лекарите препоръчват, когато купувате топено сирене, да гледате внимателно опаковката и да не се подвеждате по ниската цена. Много производители предлагат под прикритието на топеното сирене фалшив продукт. Експертите съветват, ако видите в състава на топеното сирене да влиза палмово или рапично масло, това значи, че не е истински продукт, а фалшификат.

Не трябва да купувате топено сирене и в пластмасова опаковка, на чието дъно има маркировка "PS". Това значи, че опаковката е направена от полистирол, който в много страни е забранен за съхраняване на продукти. Опаковките трябва да бъдат направени от пролипропилен. На дъното на опаковката, направена от този материал, ще видите маркировката "PP".

Потенциални вреди от крема сирене

Трябва и да отбележим, че в мекото топено сирене се съдържат много съединения на натрия, което вреди на нашия организъм. Затова не трябва да се прекалява. Ако имате проблеми с бъбреците, е препоръчително да избягвате този вид сирене. Ако стомашните ви сокове са с високо ниво на киселинност, също не е препоръчително да хапвате топено сирене, защото в него се съдържа голямо количество лимонена киселина.

Истината за производството на топено сирене

Домашно топено сирене

Дотук добре - това беше хубавата страна на топенето сирене. Сега е ред да разгледаме и лошата. В рекламите, които гледаме по телевизията, този вид сирене ни се представя като много евтино, вкусно и дори оригинално като продукт, който е идеален да си го намажем на филия. Друг е въпросът, че това не е точно така.

Всъщност евтиното топено сирене е остатък от производството на изкуствени хранителни добавки. Топеното сирене е чисто като вкус, но неговите аромати са направени по изкуствен начин от аромати и изкуствени хранителни добавки. Хранителните добавки са най-често срещаният начин за направата на топено сирене. А ето и как се прави:

Използва се старо сирене, което вече е развалено, развалена извара или сметана, много отпадъци от производството на сирене, също така замразени и гранясали сирена, стояли много време в хладилен склад. Към тях се прибавят емулгиращи соли и ароматизатори и добавки, които правят вкуса на топеното сирене. Така направената маса от сирене бива нагрявана до температура от 95 градуса по °C, прибавя се сол на лимонената киселина, която може да предизвика алергия, когато се консумира.

Също така се добавя и натриев метафосфат. Добавя се също и вещество, подобно на желе, което се прави от водорасли, което също може да доведе до алергична реакция.

Консумацията на лимонена киселина, или по-точно нейните соли, може да предизвика много странични ефекти като повишаване на кръвното налягане, гадене, болки в корема, повръщане.

В топеното сирене има фосфати, които се използват и за производството на миещи препарати. Знаете, че сиренето по принцип е добър източник на калций. Доказано е обаче, че същите тези фосфати извличат калция от костите, което е предпоставка за заболяване от артрит, също така и остеопороза.

Както вече отбелязахме, хора, които имат проблеми с бъбреците, не трябва да приемат храни, в които има фосфати, каквото е топеното сирене.

За да се консервира топеното сирене се използва сорбитол. Това е вещество, което в Европа е познато като един от най-опасните консерванти. Проучвания сочат, че ако той се употребява в продължителен период от време, може да доведе до хронични алергии.

Много често в магазина виждаме топено сирене с различни вкусове - на гъби, сьомга, на скариди и много други. Това са просто ароматизатори и ако се приемат продължително, те бавно, но сигурно тровят нашето тяло.

Щом топеното сирене е направено от млечни продукти, би следвало в него да има млечни мазнини. Това обаче не е така. Млечните мазнини са заменени с растителни такива, защото така е по-евтино и се прави икономия.

Топени сиренца
Снимка: Кулинарна мрежа

Растителното масло е много евтино. Палмовото и кокосовото масло са най-евтините продукти в хранително-вкусовата промишленост. В повечето случаи топеното сирене се опакова във фолио, но невинаги е добре затворено, и така се получава влага, а съответно и конденз. По този начин много често по топеното сирене се появяват мухъл и бактерии. Това означава, че човек може да се натрови, като консумира този вид сирена, дори да са съвсем пресни. Когато купувате топено сирене, трябва да внимавате дали е добре запечатано.

И ако вече сте избрали качествено топено сирене или сте си направили домашно топено сирене, то вижте тези вкусни рецепти с топено сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest