gotvach.bg»Статии»Любопитно»Тефлонови съдове - за и против

Тефлонови съдове - за и против

Тефлонови съдове - за и против
Снимка: pixabay.com
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Почти всички вкъщи готвим с тефлонови съдове. Те са много хвалени, защото са с незалепващо покритие. Дали тефлоновите съдове обаче са безопасни за нашето здраве, дали могат да издържат дълго време или след година-две трябва да купуваме нови. Това са все въпроси, на които ще отговорим, след като разгледаме аргументите за- и против тефлоновите съдове.

В днешно време по-големите вериги, които продават стоки за бита и дома ни, има голямо разнообразие от най-различни домакински съдове и уреди, които могат да улеснят нашето готвене, а и не само. Не всички обаче са качествени.

Нека, на първо място, да кажем, че тефлонът като материал е вреден за нашето здраве. Истинското име на този материал е полимерното съединение политетрафлуоретилен, или казано на кратко ПТФЕ (PTFE). Тефлон е търговското име на този материал.

Тефлонът е открит още през далечната 1938 година от Рой Планкет. Този материал обаче е станал известен няколко години по-късно - през 1946 година, и много бързо заменя другите уреди на тогавашните домакини. Тефлонът обаче не се използва само в домакинството. Използва се също в комуникациите, космически съоръжения, електроника, промишлени процеси и архитектурата. Също така този материал може да бъде намерен в състава на различни препарати, които почистват петна от дрехи и килими. Поради тази причина той се счита от мнозина за "най-добрият помощник на всички домакини".

Тефлонът окончателно променя производството на пластмаса. Фирмата, която произвежда тефлон, е удостоена с много награди в областта на полимерите. И сега се питате, докато четете тази статия, как тефлоновите тигани са вредни на нас, да навредят на заобикалящата ни природа и на животните.

Тефлонови съдове

Когато става въпрос за тефлон, някои хора веднага правят асоциация с думата "канцерогенен". Едва ли бихте искали да поемате ПТФЕ сутрин, докато правите любимите яйца на очи, бъркани яйца или омлет.

След всичко, което казахме до тук, може би си задавате и въпроса

защо не спрат производството на тефлон, след като е толкова вреден.

Отговорът е много прост - става въпрос за много пари - 2 милиарда долара на година. Ако вие бяхте производители на нещо печалившо, дори то да е вредно, не бихте искали да загубите толкова пари, нали. За да не загубят тези пари, когато спрат производството на тефлонови съдове, асоциациите, които отговарят за нашата безопасност по отношение на здравето, са дали някои указания на производителите и търговците, които произвеждат стоки, в които влиза тефлона като съдове за готвене, дрехи, опаковки на така любимите пуканки за микровълнова фурна, кутиите за любимата пица.

А именно - те препоръчват да се следи и да се внимава за пренасянето и разпространението на вредните емисии, които причиняват смъртта на хиляди птици. Най-ниската температура, при която тефлонът започва да отделя вредни емисии и може да убие една птица, е 202 градуса. Тези вредни емисии, които се отделят, причиняват и много болести на човека.

Ако имате симптоми на обикновен грип и използвате тефлонови съдове, то имаме новина за вас - това може да не е обикновен грип, а така наречената "треска от полимерни изпарения".

В състава на тефлона влиза и вещество, наречено амониев пефлуороктаноат. Това вещество често е свързвано с причиняването на болести като рак, нарушения при функцията на някои органи. Това вещество се открива най-често при изследвания на деца, което може да доведе до сериозни заболявания в техния пубертет, защото децата се срещат навсякъде с тефлона.

Тефлонов грил тиган
Снимка: Ваня Георгиева

Незалепващото покритие на тефлоновите съдове за готвене може да започне да отделя вредни емисии - буквално за няколко минути. Тефлонов тиган при температура 360°C отделя най-малко 6 токсични газа.

Има много вреди от използването на тефлонови съдове и е трудно да изброим всичките. Съветвам ви да изхвърлите тефлоновите съдове от домовете си и да ги замените с керамични. Храната, приготвена в тях, не само е по-вкусна, но и доста по-здравословна.

Вярно е, че тефлоновите съдове до известна степен са облекчили нашият живот, но след всичко, казано до тук, надали виждате причина да кажете Да! на този вид съдове. Съветваме ви да се замислите следващия път, когато решите да си купите тефлонови съдове за готвене. Освен че са много скъпи, вредят и страшно много на нас и всичко около нас.

Вижте още от вредите на тефлона, както и как да почиствате тефлон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest