Проантоцианидин - същност и ползи
Proantocijanidin - suština i koristi
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Проантоцианидин - същност и ползи

Проантоцианидин - същност и ползи

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1143182k
Проантоцианидин - същност и ползи
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Историята на проантоцианидина започва още през далечната 1531 година, когато група френски моряци корабокруширали на неизвестен остров и тамошното население ги спасило от сигурна смърт със специална отвара, приготвена от кората на морски бор. Названието на това вещество не важи само за него, а за цяла група от химични съединения, познати ни като олигомерни проантоциадини.

Това вещество е с изцяло растителен произход, защото идва от природата. След като чува тази история на френските моряци, френски изследовател на име Жак Маскюлер решил да проучи няколко екстракта от френския морски бор. Именно негова е заслугата за откриването и проучването на ползите от този продукт.

Проантоцианидинът е мощно антиоксидантно средство. Той е 50 пъти по-активен антиоксидант от витамин Е и с до двадесет пъти по-силен от витамин С. Както знаем, витамин Е може да предпази нашия организъм от действието на мастноразтворимите оксиданти, а витамин С неутрализира действието на свободните радикали.

Проантоцианидинът може да действа както срещу мастноразтворимите, така и срещу водноразтворимите свободни радикали. Това вещество има и много други ползи и предимства в сравнение с други познати ни антиоксиданти. Проантоцианидинът неутрализира така наречените супероксидни радикали анони, хидроксилните, липидните, пероксинитратните и синглетните кислородни радикали.

Също така той има силно противовъзпалително действие. Това се дължи на способността му да премахва "реактивен" кислород и азот. Това вещество също е и много бързоусвоим от организма флаваноид, който има функцията да предпазва и подобрява здравината на колагена, който е най-важната съставка на съединителна тъкан в нашата кожа, също така и на вътрешните органи и нашите кръвоносни съдове. Любовта му с колагена стои в основата на това той да умножава устойчивостта на капилярите и да намалява капилярния хипермеабилитет върху клетъчната мембрана на вените и да повишава циркулирането на кръв в лимфата.

Храни с проантоцианидин

Храни с Проантоцианидин

Проантоцианидинът може да бъде намерен най-често в кората на морския бор или в семената на гроздето. Този продукт масово се използва за диети, като се приема екстракт от морски бор или гроздови семки. Има и други храни с проантицианидин, както и напитки, които съдържат в себе си това вещество, а именно - боровинки, зелен чай, какао, шоколад, грозде, ябълки, фъстъци, бадеми и много други.

Дневна доза проантоцианидин

Препоръчителната доза проантоцианидин варира от 25 до 300 мг. Средната доза е 100 мг на ден.

Ползи от проантоцианидин

Има много изследвания, свързани с това за какво е полезен проантицианидинът. Най-важен и полезен се оказва този продукт, когато имаме разширени вени и хронична венозна и лимфна недостатъчност. Доказано е, че проантоцианидинът помага да облекчим силните болки, както и оттока на краката. Това вещество помага в борбата с хемороидите.

Други изследвания сочат, че проантоцианидинът помага и при сърдечно-съдови заболявания. Има и други доказателства, макар и не толкова много, че проантоцианидинът има противовъзпалително, противотуморно, антиалергично и антидиабетно действие, както и помага при неврогенеративни болести.

Проантоцианидинът може да облекчи последствия от зависимост към цигарите и всички други продукти, съдържащи в себе си никотин. Също така помага при възпаления, алергии, помага за укрепването на нашите кости, също така помага при много хормонални заболявания. Има способността да подобри умствената способност и е антиоксидантът, който единствен може да премине през кръвномозъчната бариера.

Проантоцианидин

Проантоцианидинът може да облекчи симптоми при сънна апнея. Той има и способността да поглъща ензимите, произвеждащи хистамин, който е главният виновник за появата на алергии. Също така този антиоксидант значително възпира развитието на атеросклероза и някои сърдечно-съдови заболявания. Проантицианидинът ускорява метаболизма на мазнините, помага за нормализиране на кръвното налягане, когато то е високо, и значително редуцира количествата на лошия холестерол.

Противопоказания за употребата на проантоцианидин

Има много изследвания за това дали проантоциадинът е безопасен за нашето здраве. Най-масово разпространението мнение на много лекари и други специалисти е, че той не вреди на нашия организъм. Проантоцианидинът много рядко може да причини странични ефекти при използването му. Не е препоръчително обаче този продукт да се използва при бременни жени и такива, които кърмят, защото няма ясни доказателства, дали той е безвреден за тях или не.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest