gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от брезови пъпки - ползи и приложение

Чай от брезови пъпки - ползи и приложение

чай от брезови пъпки
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

По нашите географски ширини се среща красиво дърво, което се откроява с бялата си кора. Това е брезата, а у нас се среща видът бяла бреза.

Това нежно изглеждащо, но устойчиво дърво, което издържа на температури до 35 градуса под нулата и е силно влаголюбиво, е и билка с множество лечебни свойства.

В народната медицина се използват листата, кората и пъпките на брезата. Техните ползи се дължат на химичния състав на брезата. Отделните компоненти имат в състава различни полезни вещества и те се използват за разнообразни здравословни цели.

Една от активно използваните части на бялата бреза са пъпките. Брезовите пъпки съдържат 4-6 процента етерично масло с тритерпен - това е бетулина. То се получава чрез дестилация и представлява плътна жълта течност с приятна миризма. Използва се при лечение на екземи, псориазис и всякакви хронични кожни проблеми. Приложение намира и в парфюмерията.

В състава им влизат също алфа-, бета- и гама бетуленолът, сесквитерпенът, сапонинът, диметилоксифлавонът. Може да се извлече и жълто багрило. Особено ценни са смолистите вещества.

Брезовите пъпки се използват за получаване на различни по вид извлеци от полезните съставки на пъпките. Това са отварите, тинктурите, запарките, маслото, чаят.

чай от брезови пъпки ползи

Тинктури и отвари от пъпките на дървото се прилагат при гастрит, язва, ревматизъм, подагра, както и при различни кожни раздразнения. Брезовите пъпки са лек и при хронични екземи. Правят се бани с извлека от тях.

Основното действие на билката е диуретичното (увеличаване на уринирането). Заедно с него върви и диафоретичното (отделянето на пот). Смята се, че диуретичното действие се дължи основно на смолистите вещества и това направи брезовите пъпки много предпочитани заради богатството на смоли. Не малка е ролята обаче на флавоноидите, които са в по-големи количества в листата.

От пъпките на брезата се прави чай. Макар да не е най-популярната билкова напитка, чаят от брезови пъпки също намира приложение при простудни заболявания. Пие се при висока температура, тъй като води до обилно изпотяване.

При стомашно разстройство и като жлъчогонно средство също е добре да се пие чай от пъпките на брезата.

Чаят лекува успешно гнойни огнища, а само запарени брезовите пъпки се използват при косопад и кожни заболявания.

Противопоказания за използване на чай от брезови пъпки

От тази напитка е добре да се откажат тези, които са свръхчувствителни към цветния прашец на дървото, което предизвиква алергии при цъфтежа си за някои хора. При отоци, дължащи се на бъбречни или сърдечно- съдови проблеми също не се препоръчва чай от брезови пъпки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest