gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подходящи мезета за уиски

Подходящи мезета за уиски

Подходящи мезета за уиски
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.
Виж ››

Знаем, че нашенската си българска ракия върви ръка за ръка с шопска салата, туршийка или кисело зеле, но дали подобни салати и мезета биха пасвали на някоя "по-така" напитка, каквато е уискито. И изобщо именно поради своята джентълменска нотка дали е добре уискито да се поднася с мезета?

Макар дълго време българинът да е смятал, че уискито се пие само чисто (евентуално само с няколко бучки лед - отново нашенско правило, което повечето ценители на уискито отричат), днес се знае, че има някои мезета, които си пасват особено добре именно с уиски. Ето какво е добре да научите в тази насока и с какво се поднася уискито в различните държави.

Mезета за уиски
Снимка: Атанаска

Сещате ли се за песента на Уикеда, в която се пее Уиски с фъстъци и от време на време - бадеми... Истината е, че към уискито пасват почти всякакви ядки, а в някои страни дори тази алкохолна напитка се сервира и със сушени плодове. Все пак бадемите и лешниците са си класика.

В Шотландия например, която заедно с Ирландия е в спор дали оригиналното уиски е шотландско или ирландско, тази напитка често се сервира заедно с печени меса. На почит са беконът и печената шунка. Това важи най-вече когато на масата се предлага високоалкохолно и по-силно на вкус уиски.

В Ирландия пък често към уискито се предлага пушена сьомга, сандвичи-хапки с хайвер, треска и дори миди.

В САЩ в много заведения можете да срещнете поднесено уиски с пържени храни, включително и пържени картофи, а в Европа не трябва да се учудвате, ако видите към уискито да се предлагат и всякакви шоколадови десерти, включително и печени пайове.

Сирената с по-остър вкус, като синьото сирене например, са доста подходящи за всякакво уиски, стига то да е с висок процент на алкохол и със силен вкус.

Мнозина предпочитат да консумират с уиски и черен шоколад.

Черен шоколад и уиски

А ако не разполагате с нищо от гореизброените мезета, подходящи за уиски, то най-вероятно в хладилника ви се намира някой и друг морков. Нарежете моркова на тънки ивички, потопете го в чаша с лимонов сок и няма да сбъркате. Всъщност именно така се приготвят коктейлните морковени пръчици, които сте виждали по баровете и които пасват на всякакви "твърди" напитки.

А тук сме скрили за вас рецептата за домашно уиски. Ако пък ви се струва някак странно да бъркате домашен алкохол вкъщи, доверете се на някоя от тези изпитани рецепти с уиски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest