gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Заместители на бялото брашно

Заместители на бялото брашно

Царевично брашно замества бялото
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Много хора не знаят, че бялото брашно има голямо количество заместители в днешно време. Разбира се, тези брашна се отличават едно от друго, затова рецептите могат да са различни за тях, но вършат работа за изработката на същите тестени продукти, с които сме свикнали.

Заместителите на бяло брашно са отличен избор както за хора с непоносимост към глутен, така и за хора, които искат да разнообразят начина си на хранене.

Царевично брашно

Царевичното брашно е може би най-близкото безглутеново брашно до пшеничното. То вече е доста широко разпространено сред хлебопекарството, а също така често се използва и за панировка. То се приготвя от изсушени царевични зърна и съдържа голямо количество витамин А. Богато е на антиоксиданти, които са полезни за здравето на очите.

Брашно от нахут

Брашно от нахут вместо бяло

Това брашно може би е едно от най-малко известните в популярната европейска кухня. За сметка на това, пък е широко разпространено в еврейската и е идеално за фалафели. То може да има по-особен бобов вкус в някои ястия, но това, че е от бобова култура, го прави много богато на протеини. Освен това е нисковъглехидратно и диетично.

Брашно от лимец

Брашното от лимец не е безглутеново, тъй като лимецът е вид пшеница, затова то не е подходящо за хора с непоносимост към глутен. То обаче съдържа повече фибри и протеин, което го прави по-полезно от обикновеното пшенично брашно. Поради това е по-леко за храносмилателната систма. Вкусът му е по-сладък от този на пшеничното, което го прави интересно за използване в сладкиши.

Кокосово брашно

Сходно на царевичното брашно, кокосовото е направено от изсушен и смлян кокосов орех. Както всички други продукти от кокос, брашното също е с много полезен състав. То е богато на ненаситени мастни киселини и фибри. Употребата на това брашно при приготвянето на сладки или други кокосови сладкиши би било много успешно, вкусно и полезно.

Брашно от овесени ядки

Заместители на бялото брашно

Овесените ядки са една от най-полезните храни за стомашно-чревната флора. Същото важи и за брашното от овесени ядки – то е едно от най-полезните брашна, съдържайки в себе си разтворими фибри и голямо количество протеини. Друго преимущество на това брашно от овесени ядки е, че то може да бъде направено в домашни условия, просто ако смелим овесени ядки. То има широка употреба както за сладки изделия, така и за солени.

Бадемово брашно

Бадемовото брашно също алтернатива на пшеничното брашно. То вече е широко навлязло във френската кухня и с него се правят сладки макарони. То е доста приятно и гъвкаво брашно, изключително подходящо както за изпичане на сладки изделия, така и за правенето на хляб.

А за вас остава да хвърлите един поглед на тези рецепти за кето хляб, който се приготвя с полезни брашна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest