Най-полезните брашна
Najkorisnija brašna
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните брашна

Най-полезните брашна

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Мастър Шеф
1333392k
Най-полезните брашна
Сушилник за прибори и добро настроение
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
Виж ››

В днешно време на пазара има безброй видове брашна от всякакви растения - от просо, от ръж, пшенично, пълнозърнесто, брашно от коприва, овесено брашно, от нахут, кокосово, рожков и много други.

В тази статия ще разгледаме, първо, как се прави брашно, ще изброим и кои са брашната, които не съдържат глутен, както и ще сравним кои каква хранителна стойност имат, за да разберем и кои от брашна са най-полезни, което е и нашата цел.

Първата ни работа е да опишем как се прави самото брашно, за да стигнем до момента, в който ще разясним кои са най-полезните брашна.

Направа на брашно - технологичен процес

Преди да си купите брашно от магазина, то преминава през различни технологични процеси и "извървява" дълъг път, докато стигне до щандовете по магазините, а съответно и до нашите домове. По принцип процесът на преработка не е особено труден, но самото производство на брашно изисква много търпение и прецизност. Първият етап от направата на брашно е този, в който се събират зърната или плодовете, от които ще бъде направено брашното. Този етап се състои от няколко фази:

Първо, трябва да се съберат, след това да бъдат сортирани, след което да бъдат почистени, ако има нежелани примеси, и чак тогава се подготвят за по-нататъшния процес.

След тези процеси зърната или плодовете се раздробяват и смилат, докато не станат на бял прах. В този последен етап се избира каква да бъде консистенцията на брашното, поради което след това то бива разделяно на фино, полугрубо и грубо.

Типове брашна според употребата им

Полезни видове брашно

Брашната се разделят на следните видове:

- Фино брашно - това брашно, може да се използва за палачинки, щтрудели, сладкарски изделия или за сгъстяване на супи;

- Полугрубо брашно - Това брашно може да се използва за квасено и пандишпанено тесто;

- Грубо брашно - Това брашно се използва за кнедли, макарони, нудълс;

- Пекарско брашно - Това брашно има много фина и мека консистенция, която е подходяща за печене на крехки питки;

- Хлебно брашно - Този вид брашно, както и подсказва името, е подходящо за печене на хляб или за заквасване;

- Брашно за макаронени изделия - Това е твърдо пшенично брашно, така че да могат макаронените изделия да запазват своята форма и плътност.

Разлика между отделните видове брашна

Както казахме по-рано, на пазара могат да бъдат намерени всякакви видове брашно. От това, което всички познаваме - пшеничното, та до брашно от тапиока. Нека разгледаме някои видове брашно, разликите помежду им и с какво са полезни:

1. Пшенично брашно

На първо място, пшеничното брашно - както знаем, пшеницата е най-известната зърнена култура, от която се прави брашно. Интересен факт е, че в миналото пшеничното брашно е било дар само за богатите, бедните не са имали право да го ползват. В днешно време много хора не консумират пшенично брашно или пшеница, но не знаят какви ползи има тя за нашето здраве. По принцип пшеницата съдържа много важни хранителни вещества. Тя също е и източник на много фибри. Както знаем, приемането на фибри е изключително важно за нашето здраве. В пшеницата има и много витамини като В1, В3, В5, рибофловин и фолати. Също така е богата по съдържание на на желязо, калций и протеини.

2. Брашно от лимец

На второ място, но не по важност, е брашното от лимец. Това брашно е доста по-скъпо от обикновеното, но за сметка на това е изключително полезно и здравословно. В брашното от лимец не се съдържат никакви химикали, лесно усвоимо е от организма и има приятен вкус на ядки. Важно е да се каже, че лимецът се смята за вид пшеница. В брашното от лимеца се съдържат същите хранителни вещества като в пшеницата. За разлика от пшеничните зърна, тези от лимец са по-податливи на разтваряне във вода, което го прави изключително по-лесно храносмилането им от нашия организъм.

В лимеца има голямо количество протеин, благодарение на което лимецът е богат на аминокиселини. В лимецовото брашно има и мазнини, които съдържат в себе си голямо количество ненаситени мастни киселини. Брашното от лимец е изключително богато на фибри и полезни вещества. По принцип лимецът е съставен най-вече от захари, които в по-голямата си част са нишесте, което придава на нещата, които приготвяте с него, по-богат вкус и ги прави по-крехки. Брашното от лимец, благодарение на голямото си количество фибри, забавя процеса на храносмилането, което, от своя страна, дава усещане за ситост. Също така помага за намаляването на риска от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Благодарение на това, че в лимецът има голямо количество витамини и минерали, той подобрява функцията на имунната система, може да понижи нивата на кръвната захар, както и да понижи нивото на лошия холестерол. С брашно от лимец може да си приготвяте хляб, макаронени изделия, сладкиши, торти, бисквити, палачинки и други.

3. Ръжено брашно

Следващото брашно, което ще разгледаме, е ръженото брашно. Ръженото брашно се използва за направата на хляб или квас. За разлика от пшеничното брашно, което е рафинирано, ръженото запазва всичките си полезни качества, както и хранителните такива. Благодарение на това, че ръжта е богат източник на фибри, тя предизвиква усещане за ситост. Фибрите, съдържащи се в ръжта, съдържат голямо количество нецелулозни полизахариди, които имат способността да се свързват с водата и така да дават усещане за ситост. Ръженото брашно намалява лошия холестерол в организма. Ръжта подобрява здравето на сърцето. Според няколко проучвания редовната употрба на ръжено брашно намалява значително рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Проучване, което продължиило 8 седмици, сравнява хора, консумирали ръжено брашно, и такива, които консумирали пшенично. Резултатът бил, че ръженото брашно било по-ефективно за понижаване на нивата на лошия холестерол с цели 14% в сравнение с пшеничното.

4. Овесено брашно

Безглутеново брашно

Този вид брашно е натурално и не съдържа в себе си глутен, което е с много приятен вкус и копринена текстура. Прилича малко на пшеничното, но както казахме, е безглутеново брашно, и съдържа много повече протеин, в сравнение с други брашна. Овесът съдържа в себе си голямо количество бета-глюкани, което представлява вид разтворими фибри, които предизвикват образуването на гелообразен разтвор в червата, който дава усещане за ситост. А ето и още няколко ползи от овесеното брашно:

- Помага за намаляване на нивото на лошият холестерол;

- Понижава нивото на кръвната захар;

- Увеличава усещането за ситост;

- Ускорява растежа на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт;

Брашното от овес съдържа голямо количество антиоксиданти.

5. Кокосово брашно

Следващото брашно, на което ще обърнем внимани, е брашното от кокос. Кокосовото брашно се прави от месестата част на кокосовите орехи, която се изсушава и след това се смила. Полученият прах по вид изглежда като брашно и има много приятен аромат и вкус. Кокосовото брашно е доста по-богато на протеин, в сравнение с други видове брашна. Също така то съдържа фибри и мазнини и има много малко съдържание на въглехидрати. Също така в този вид брашно липсва глутен. Кокосовото брашно много помага в борбата с излишните килограми, защото съдържа триглицериди. Кокосовото брашно може да се използва за направата на различни печива, но трябва да се знае, че има по-малка плътност и трябва да се използват сгъстители или повече яйца, за да се получи вашата рецепта добре.

6. Брашно от елда

Брашно от елда

Следващото брашно е брашното от елда. Елдата сама по себе си е част от група храни, които биват наричани още псевдоцерали. Това са вид семена, които се използват и приемат също като зърнените култури, но не растат като тревата. Както знаем, елдата е популярна и като суперхрана, защото съдържа голямо количество минерали и антиоксиданти. Елдата подобрява нивото на кръвната захар в организма. Тя има нисък гликемичен индекс, което значи, че брашното, приготвено от елда, може да бъде спокойно консумирано от хора с диабет тип 2. Брашното от елда подпомага изключително много и здравето на сърцето. Тя съдържа вещества като рутин, магнезий, мед, фибри и протеини. Сред всички зърнени култури, които влизат в групата на псевдоцеремите, елдата е тази, която е най-добрият източник на рутин, а това е антиоксидант, който има свойството да редуцира риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

7. Оризово брашно

Следващото брашно, което ще разгледаме, е оризовото брашно.Този вид брашно се прави, като се смилат бял или кафяв ориз и едно от най-големите му предимтва сред другите брашна, е че е много достъпно като цена. Оризовото брашно е най-честият заместител на пшеничното брашно. То може да бъде използвано за сгъстяване на различни видове рецепти, които включват охладени или замразени продукти поради факта, че поглъща отделената от продуктите течност. Кафявият ориз е по-добрият източник на фибри, витамини и минерали като калций и цинк и има по-добра хранителна стойност. Оризовото брашно помага за нормалната функция на черния дроб.

8. Бананово брашно

Бананово брашно

Този вид брашно е малко по-известно, но за сметка на това е добро решение за хора, които не консумират глутен. Както подсказва името, този вид брашно се прави от банани, най-вече от зелени банани, и има вкус на суров банан. След като премине термична обработка обаче, този вид брашно губи вкусовите ди качества. Банановото брашно е богато на пребиотични фибри, които са от съществено значение за доброто здраве на червата. Освен това тези фибри подобряват храносмилането, а в този вид брашно те са в най-големи количества. Този вид брашно е добър източник на калий. Калият помага за доброто здраве на нашето сърце. Освен това подобрява и увеличава силата в мускулите и ускорява метаболизма. В банановото брашно има голямо количество устойчиво нишесте, което помага на диабетици да подобрят своята чувствителност към инсулина и да поддържат нивата на кръвната захар. Банановото брашно може да се използва вместо пшенично или бяло брашно.

9. Брашно от тапиока

Както и банановото брашно, така и брашното от тапиока съдържа голямо количество устойчиво нишесте. То е устойчиво на храносмилане и изпълнява ролята на фибри в хранителната система. Този вид нишесте има много ползи за нашето здраве. Подхранва добрите бактерии в нашите черва, като така предотвратява възпаленията и намалява вредните бактерии. Освен това понижава нивата на кръвната захар след храна. Брашното от тапиока по принцип се използва за сгъстяване на ястия.

10. Бадемово брашно

Този вид брашно се приготвя от смлени бадеми. Първо, бадемите се бланшират във вряща вода, за да се премахнат люспите. След това се натрошават и се пресяват на ситно брашно. Може да си направите бадемово брашно и в домашни условия. В този вид брашно има много полезни за здравето мазнини и протеини, както и витамин Е, който действа като антиоксидант. Предотвратява увреждания, които се причиняват от свободните радикали. Брашното от бадеми понижава и нивото на кръвна захар, понижава холестерола, може да се използва като заместник на пшеничното брашно при торти, палачинки и други десерти.

11. Ленено брашно

Лененото брашно се прави като се смила останалият продукт, който се получава след извличането на олиото от лененото семе. Лененото брашно съдържа много малко въглехидрари, за разлика от други брашна, което го прави изключително добро за диети и за сваляне на килограми. Лененото семе дава на организмаи много голямо количество фибри и протеини, което прави това брашно подходящо за приемане от спортисти. Този вид брашно съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини. Брашното от ленено семе има способността да удвоява обема си, което го прави подходящо за сгъстяване на супи и сосове. Освен това хора, които спортуват, могат да го добавят към протеинови напитки или смутита.

12. Брашно от рожков

Брашно то рожков

Този вид брашно се прави от шушулките на вечно зелено дърво, което е разпространено в Средиземноморския регион. Той е естествен заместител на какаото. Този вид брашно е подходящо, ако решите да се храните здравословно. В този вид брашно има голямо количество витамини като А, В1, В2, D, калций, магнезий, желязо, фосфор.

13. Ябълково брашно

Както знаем, ябълките са с нисък гликемичен индекс. В тях се съдържат между 12 и 15% въглехидрати - пектин, целулоза, глюкоза, фруктоза. За да се направи брашно от ябълки, се използват добре узрели плодове, които се изсушават добре на слънце и след това се смилат до получаването на фино брашно. Този вид брашно има леко кисел вкус и плодов аромат. Придава характерния си кафяв цвят на ястията, приготвени с него. Може да се използва в комбинация с други видове полезни брашна.

В света има още много видове полезни брашна, но ние се спряхме на някои от по-известните видове брашна. Все пак, преди да решите да ползвате което и да е брашно, първо, задължително се консултирайте с лекар.

Вижте още предимства на брашното от кестени и какво вкусно да приготвите с царевично брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest