Защо е важно да пием редовно чай от лайка?
Why is it Important to Drink Chamomile Tea Regularly?Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо е важно да пием редовно чай от лайка?

Защо е важно да пием редовно чай от лайка?

Стан ОйСтан Ой
Новак
21359
Защо е важно да пием редовно чай от лайка?
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра-10%
Препоръчано за теб:
Керамичен гювеч-елипса - 5 литра
48.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Чаят от лайка е напитка, която се прави от малките, подобни на маргаритки цветя. Чаша топъл чай от лайка е като прегръдка – кара ви да се отпуснете и да се почувствате уютно. Ползите от чая от лайка са известни отдавна: това е древно лекарство, което действа успокояващо при тревожност, лекува безсъние и облекчава менструалните болки. Съществуват различни разновидности на билката, но най-много се прилага немска и английска лайка.

Чаша чай от лайка в края на деня може да ви успокои от натовареното ежедневие и да ви накара да се почувствате като нов човек. Ето защо още си заслужава да пием чай от лайка редовно:

Извор на антиоксиданти

Чайовете и отварите от лайка също са богати на антиоксиданти и имат антимикробни свойства, които са полезни за нашето здраве, освен способността им да ни приспят. Чаят от лайка също съдържат магнезий, фолиева киселина, калций, витамин А и калий. Всички тези различни антиоксиданти, витамини и минерали правят билковата напитка изключително полезна. Те са свързани с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и дори рак, въпреки че окончателни проучвания в този аспект тепърва предстоят.

Потушава стомашните болки

Ползи от чая от лайка

Чаят от лайка може да се използва като ефективно средство за лечение на проблеми с храносмилането и досадни болки в стомаха. Съдържа съединения, които са отговорни за по-доброто храносмилане на нашата храна. Той е спазмолитичен и помага за намаляване на спазмите в тялото, включително в областта на стомаха. Това означава, че чаят от лайка е чудесен и за справяне с болезнени болки, без да се налага да се прибягва до употреба на болкоуспокояващи. 

Използва се и за лечение на безсъние

Топлата напитка може да ни помогне да спим по-добре поради наличието на флавоноид, наречен апигенин, който се свързва с рецепторите в мозъка ни и има релаксиращ ефект върху тялото ни, като ни осигурява здрав сън. Пийте чай от лайка около 45 минути преди лягане, за да оставите тялото си да усвои напитката пълноценно, така че необходимите химикали в него да започнат да действат.

Безопасен при диабет

Въпреки че, ако страдате от диабет, е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да добавите нещо ново към диетата си, се смята, че чаят от лайка е полезен за понижаване на нивата на захар и холестерола.  

Напитките с лайка са извор на здраве. Без притеснение ги добавете към своите любими полезни чайове. Консумирайте ги самостоятелно или в компанията на различни сладкиши и бисквити за чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest