Сосове за патешко месо
Sosevi uz pačije meso
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сосове за патешко месо

Сосове за патешко месо

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
Сосове за патешко месо
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Вероятно смятате, че между агнешкото и патешкото месо не може да бъде правено никакво сравнение. Но някои хора, които са с по-изострено обоняние, усещат дори и характерния мирис на патешкото месо, който считат за особено неприятен. Както е и за мнозина неприятен мирисът на агнешкото.

Поради тази конкретна причина, но и просто защото към всяко месце върви и хубав сос, тук ще ви предложим няколко идеи за сосове за патешко, които са особено подходящи за компания на това апетитно месо.

Зеленчуков сос

За този сос за патешко ви трябват 2 моркова, 2 глави лук, около 50 г пащърнак, 50 г целина, 2 скилидки чесън, малко зехтин, чаша бяло вино и щипка мащерка. Зеленчуците и корените се обелват, нарязват и леко се изпържват в зехтина. Към тях се добавя бялото вино и сосът се остава да се задушава на тих огън до пълното омекване на продуктите. Ако е необходимо, се долива вода. Когато всичко е готово, съставките се пасират и сосът се подправя с мащерката. Това е!

Сметанов сос с хрян

Сметанов сос за патешко

Набавете си около 500 мл пилешки или зеленчуков бульон, 2 ч.ч. течна сметана, 50 г масло, 200 г хрян и 1 ч.ч. бяло вино. Бульонът и сметната се смесват и се оставят да кипнат. Хрянът се настъргва на ренде, задушава се в маслото и към него се добавя виното. След около 10-15 мин към тази смес се добавя и сметановата и всичко се подправя със сол на вкус. Може да се добави черен пипер и ситно нарязан магданоз. Сосът за патица се консумира още докато е топъл и освен за патешко месо, е подходящ и за всякакво друго месо от пернати.

Сос с ревен и естрагон

Червен сос за патешко

За тази рецепта за префинен сос ще ви трябва около 900 г ревен, 2 ч.л. ситно нарязан естрагон (в краен случай може да използвате и сух естрагон), 150 г кафява захар и 250 мл вода. Ревенът се нарязва на дребни кубчета, а водата заедно със захарта се кипва на силен котлон. В нея се поставя около 2/3 от ревена да ври за около 10-15 минути, докато омекне. Сместа се пасира, изхвърлят се образувалите се конци от ревена, връща се на котлона и към нея се добавя и останалият ревен. Когато и той омекне, но не е изгубил формата си, подправете соса с естрагона. Идеална гарнитура е за печена патица.

Вижте още:

- млечни сосове;

- сос за зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest