gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при замразяването на плодове

Правила при замразяването на плодове

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Замразени плодове
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Лятото е пълно с плодови изненади, които ни се иска да усетим и през зимата. За да постигнем това, е достатъчно само да ги замразим. Само че замразяването на плодове си има своите тънкости.

Замразените плодове и зеленчуци запазват много повече витамини и полезни вещества от консервираните. Първото правило, което трябва да спазвате при замразяването им е, че от момента на събиране на плодовете и зеленчуците трябва да мине възможно най-малко време, докато те се озоват във фризера.

Витамин С, който се съдържа в броколите, при шест дни престояване на стайна температура спада с шестдесет процента. Но ако ги съхранявате при температура -20, загубата ще е десет процента за година.

Плодовете и зеленчуците се замразяват само веднъж, защото при размразяване и повторно замразяване губят ценните си вещества.

В магазина такива плодове и зеленчуци лесно се разпознават. Достатъчно е да тръснете пликчето и ако усетите, че има замръзнали бучки, не го купувайте.

Замразени зеленчуци

Но ако сте решили сами да си направите запаси във фризера, добре измийте и изсушете плодовете и зеленчуците, преди да ги замразите. Ако плодовете имат костилка, я отстранете.

Чушките трябва да бъдат почистени от семките, а карфиолът – разкъсан на цветчета. Магданозът и копърът също могат да бъдат замразени. Накъсайте ги и ги разпределете на малки порции в пакетчета.

Ако замразявате череши, както и други плодове с този размер, наредете ги в тавичка един до друг и ги замразете леко. След това ги съберете в пликче. Така гарантирате, че всяко плодче ще е отделно, а няма да има слепната безформена маса.

Когато размразявате плодове или зеленчуци, не ги мийте, защото водата измива витамините и разваля вкуса на плодовете и зеленчуците. Ако искате да ги размразите, просто поставете плика в хладилника за пет часа.

Друг начин за размразяване е да сложите плика с плодовете или зеленчуците в друг плик, да го завържете и да го пуснете в съд с течаща топла вода – не повече от четиридесет и пет градуса.

Ако ще варите зеленчуците, не ги размразявайте, защото при бавното размразяване витамин С в тях се губи много бързо.

Сварете ги преди да ги сервирате – за това ще ви е необходимо два пъти по-малко време, отколкото за варенето на пресни зеленчуци. Ако ще използвате плодовете за плънка, не ги размразявайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest