Храни, които пречат за усвояването на желязо
Hrana, koja sprečava apsorpciju gvožđa
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, които пречат за усвояването на желязо

Храни, които пречат за усвояването на желязо

Храни, които пречат за усвояването на желязо
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Желязото в организма е много важен елемент, благодарение на който не страдаме от анемия, ако е в достатъчно количество. Понякога обаче се получава недостиг на желязо, а набавянето на желязо се оказва трудно.

При това не защото не приемаме добавки или храни, които съдържат елемента, а защото то не се усвоява. Причините за това са различни.

Но една от основните пречки за това е едновременният прием на желязо или хранителни продукти, съдържащи желязо, с храни, които пречат на усвояването му. Затова е необходимо те да се консумират по различно време.

Ето кои храни пречат за усвояването на желязото!

Мляко и млечни продукти

Те пречат на усвояването заради съдържащия се в тях калций. Този елемент е един от основните „врагове“ на желязото, тъй като блокира абсорбирането му от организма. Пийте мляко и яжте млечни продукти приблизително два часа преди или след консумацията на добавки и продукти, съдържащи желязо.

Бобови храни

Бобовите храни пречат на усвояването на желязо

Проблемът не е само в това, че бобовите храни са по-тежки за стомаха и по-трудни за храносмилане. Проблемът се състои в съдържащата се в тях фитинова киселина, която възпрепятства усвояването на желязото. Затова консумирайте бобени ястия поне час или най-добре два след приема на желязо.

Пълнозърнести продукти

Попадащите в тази група продукти също съдържат фитинова киселина. Тя пречи на усвояването на желязото. Освен пълнозърнести, трябва да споменем и соята, соевите продукти и ядките. В допълнение последните съдържат и оксалова киселина, която е друг компонент, възпрепятстващ усвояването на желязо.

Яйца

Яйцата могат да забавят усвояването на желязо

Консумацията на яйца също пречи на усвояването на желязото. Причината е в това, че те съдържат протеина фосвитин. Макар и много полезен, този белтък е една от причините за неусвояването на желязо. Това, разбира се, не означава да не ядете блюда с яйца. Просто трябва да подобрите усвояването на желязо, като включите други добавки в храната.

Абсурдно е, че не само яйцата, а и много други от изброените храни са добри източници на желязо. Въпреки това, то не се абсорбира добре.

За да е лесно усвояването на желязото от тях, може да ги приемате заедно с добавки от витамин С, витамин А и фолиева киселина. Те подпомагат абсорбацията на желязо от организма и са ефективни за по-успешната борба с анемията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest