Кои са предимствата на акациевия мед?
Koje su prednosti bagremovog meda?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са предимствата на акациевия мед?

Кои са предимствата на акациевия мед?

Кои са предимствата на акациевия мед?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Пчелинът ни предлага разнообразие не само по отношение на различни пчелни продукти, но също и на различни видове мед. Една от възможностите за избор е акациевият мед.

Този пчелен мед заслужава по-специално внимание, защото съществено се отличава от другите видове конвенционален мед. Чист продукт се получава трудно и най-често акациевият мед съдържа в малки количества прашец от други растения.

Медът от този сорт е продукт от производството на пчели с произход Северна Америка и Европа. Те го събират нектар от цветята на черната акация и го преработват до съответния мед.

Външно медът изглежда почти полупрозрачен, носи аромата на акацията и се отличава с този цветен аромат, както и със сладкия си и деликатен вкус.

За разлика от другите видове, медът от акация кристализира по-бавно заради фруктозата, която е по-големи дози. Не се втвърдява дълго и е по-скъп на пазара и заради това му свойство.

В една лъжица мед, съдържаща около 21 г, има 60 калории и 17 г захари. Те са представени както от фруктозата, така и от глюкоза и захароза. Протеините, мазнините и влакнините не се съдържат в меда. Витамините и минералите са представени от витамин С и магнезия.

Този сорт съдържа всички предимства и ползи за здравето, които има традиционният мед, но и някои свои уникални характеристики.

Богатство от антиоксиданти в акациевия мед

Акация

Най-важната от тях е богатството на антиоксиданти. Те предпазват клетките от щетите, нанасяни от свободните радикали и с това укрепват и защитават здравето на цялото тяло.

Основен антиоксидант в акациевия мед са флаваноидите. Те снижават риска от хронични болести, в това число ракови и сърдечни заболявания. В съдържанието му има също и бета каротин, подобряващ мозъчната функция и кожата.

Той действа добре и като буфер срещу развитието на ракови клетки в белия дроб.

Антибактериални качества на акациевия мед

Антибактериалната активност на акациевия мед го прави добро терапевтично средство. Унищожава бактериите, които рушат стените на клетките.

Подпомага зарастването на рани

От древни времена медът е средство за лечение на рани. Като добър антиоксидант и заради антибактериалното си действие той пречи на развитие на бактерии и инфектиране на рани и така подпомага процеса на зарастване.

Ползи за кожата от акациев мед

Акациев мед за кожа

Този вид мед е много ефикасен при акне. Не само предотвратява образуването на това сериозно кожно раздразнение, но може и да го лекува успешно, тъй като унищожава бактериите, предизвикващи акнето.

Лечение при стомашни заболявания с акациев мед

На всички е известно значението на меда при простудни и вирусни заболявания, за които акациевият мед също дава своя принос, но точно този вид е подходящ като допълнителна терапия при гастрити и язви на стомаха и дванадесетопръстника. Разтвор от меда облекчава болките в червата, когато се взима на гладно.

Укрепваща роля на акациевия мед за зрението

Кои са предимствата на акациевия мед?

Каротинът, тиаминът и витамин С в оптимално съотношение в акациевия мед имат благотворно въздействие върху зрението. Подобряването на зрителната острота не е единственото предимство на употребата на меда, защото той подпомага и адаптацията на очите в тъмното и укрепва лещата на окото.

Тъй като съдържа най-вече фруктоза от захарите акациевият мед е подходящ и за диабетици.

Вижте още здравни рецепти с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest