Ползи от хапването на сушени черни боровинки
Zdravstvene koristi konzumacije sušenih crnih borovnica
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от хапването на сушени черни боровинки

Ползи от хапването на сушени черни боровинки

сушени черни боровинки

Сушените черни боровинки първоначално са се използвали като уникална съставка в сладоледи и шейкове, но с времето стават част от много други вкусни ястия.

Те често се използват вместо стафиди, фурми и сини сливи в различни печени изделия. Вкусни и особено полезни, тези плодове имат четири пъти повече витамин С от портокалите и два пъти повече антиоксиданти от сините боровинки.

Черните боровинки са и с високо съдържание на GLA (гама-линолова киселина) и калий (двойно повече количество калий от бананите). Освен това те са пълни с антоцианини, за които се твърди, че помагат в борбата срещу различни здравословни състояния като сърдечно-съдови заболявания, възпаление на ставите, напрежение в очите, инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците и рак. Подобно на повечето други боровинкови плодове, сушените черни боровинки имат и подмладяващ ефект.

Ето кои са едни от най-важните ползи от сушените черни боровинки:

1. Сушените черни боровинки помагат при борбата с рака - според проучване на изследователи от Унгария, Италия и САЩ сушените черни боровинки са богати на антиоксиданти наречени антоцианини. Тези антиоксиданти са полезни за профилактиката и контрола на различни заболявания чрез стабилизиране на дисбаланса на окислителните и антиоксидантните фактори в организма.

Фокусът на проучването бил върху влиянието на обвивката на сушените черни боровинки върху раковите клетки. Екстрактите от сушени боровинки също така се считат за добро противораково средство в борбата с раковите клетки на гърдата и ендометриума.

2. Сушените черни боровинки са пълни с диетични фибри - доказано е, че диетичните фибри играят решаваща роля за увеличаването на добрия холестерол и намаляването на лошия холестерол в тялото, като същевременно намаляват риска от затлъстяване, високо кръвно налягане и инсулт.

сушени черни боровинки хапване

Консумирането на чаша сушени черни боровинки на ден се равнява на приблизително 40% от дневната доза фибри необходима на един здрав възрастен човек с хранителен режим от около 2000 калории на ден.

Сушените черни боровинки са богати както на разтворими, така и в неразтворими фибри. Докато разтворимите фибри ви помагат да стоите далеч от хронични заболявания като диабет, неразтворимите фибри регулират движението на червата и могат да предотвратят храносмилателни разстройства.

3. Сушените черни боровинки са полезни за здравето на костите - сушените черни боровинки съдържат големи количества минерали като калий, манган и мед, които са изключително полезни за костите.

Манганът подпомага производството на костна тъкан, докато калият насърчава растежа, развитието и поддържането на здравето на костите. Медта също поддържа костите ни здрави, а недостигът му може да доведе до по-големи шансове от фрактури, особено при възрастни хора.

Консумирането на черни боровинки би ви помогнало да намалите риска от проблеми с костите като възпаления на ставите, остеопороза и артрит.

4. Сушените черни боровинки намаляват риска от диабет - антоцианините в черните боровинки, които помагат в борбата с раковите клетки, също помагат за намаляване на риска от диабет тип 2. Според проучване публикувано в "Отзиви при ендокринни и метаболитни нарушения", антоцианините са полифенолни съединения, най-често срещани в тъмно оцветени плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Проучването показва, че консумирането на повече антоцианини намалява риска от диабет тип 2 и съпътстващите го усложнения като увеличава антиоксидантните и противовъзпалителните дейности на организма, подобрява инсулиновата резистентност и понижава холестерола и нивото на кръвната захар.

5. Сушените черни боровинки хидратират очите ви - ако страдате от сухота в очите, е препоръчително редовно да консумирате сушени черни боровинки. Според клинично изследване, хора, които са получавали добавка от 300 mg GLA (гама-линолова киселина) дневно за кратък период от време са забелязали значително подобрение и облекчение на симптомите на сухота в очите.

сушени черни боровинки ползи
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

6. Сушените черни боровинки ви помагат да изглеждате по-млади - една чаша сушени черни боровинки съдържа 367 mg мед, което е около 37% от дневната доза нужна на възрастен. Медта не само насърчава усвояването на желязото, но и помага за производството на колаген - един от основните градивни елементи на нашите съединителни тъкани. Колагенът е отговорен за поддържането на кожата, косата, костите и мускулите в добра форма.

Медта също така помага на тялото да използва енергията си ефективно и предотвратява увреждането на клетъчните тъкани и ДНК клетките от свободните радикални съединения.

Адекватният прием на мед предотвратява остеопороза, остеоартрит, проблеми с щитовидната жлеза и анемия. Освен това помага на кожата да остане по-еластична и без бръчки, което ви кара да изглеждате по-млади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest