Ползи от цистеин

Ползи от цистеин
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
Виж ››

Цистеинът принадлежи към заменимите аминокиселини, които може да се синтезират в тялото от серин с помощта на витамин В6. Може също така сероводород да се използва като източник на сяра за синтез на цистеин.

Процесът на получаване на цистеин в човешкото тяло е твърде сложен. Става с помощта на друга аминокиселина - метионин. Важни са витамините и ензимите, които участват в процеса.

При някои заболявания може да се получи нарушаване на определени функции на организма, а това затруднява превръщането на метионина в цистеин. Най-чести причина за такива затруднения са болестите на черния дроб и на обмяната на веществата.

В организма на бебето също не се синтезира цистеин. Майчината кърма го осигурява наготово на малкия организъм.

Цистеинът е необходима аминосикелина, тъй като играе насърчаваща роля в храносмилателните процеси. Освен това има силата да неутрализира токсините в тялото. Установено е, че дори може да пази от радиация.

Ползи от цистеин

Цистеинът се причислява към антиоксидантите. При желание да се засили действието му е необходимо да се взима заедно със селен и витамин С. Той чисти токсините от черния дроб при употреба на алкохол. Подпомага също сърцето, белите дробове и мозъка.

Аминокиселината цистеин е оосновна съставка на кератина, който е най-важната част на ноктите, кожата и косата.

Като хранителна добавка може да се намери под името Е920. Използват го за спешна нужда при предотвратяване на чернодробно увреждане при предозиране с парацетамол.

Полезните свойства на аминокиселината са много. Тя намалява риска от сърдечен удар. Прави кръвоносните съдове по-еластични. Повишава защитата на организма и влияе положително на неговата устойчивост срещу инфекции. Има принос в борбата с онкологичните заболявания. Може да ускори процесите на излекуване и възстановяване на организма.

С помощта на цистеин се изгарят бързо мазнините и се образуват мускули, затова се използва при поддържането на физическата форма. Способността му да унищожава натрупаната слуз в дихателните пътища го прави добра възможност за лек при простудни заболявания.

Източници на цистеин

С тази аминокиселина се поддържа здравината и добрия вид на ноктите, кожата, косата. Дори храната подобрява вкуса си с добавката на цистеин.

Понася се добре от организма, стига да няма лична непоносимост към аминокиселината.

Дневната доза цистеин е 3 милиграма, която се регулира в зависимост от нуждите и приема в естествената форма на аминокиселината.

Продуктите, които я съдържат в добри количества, са свинското и пилешкото месо, филето от сьомга, яйцата и кравето мляко, слънчогледът и орехите, кафявият ориз, соята, чесънът, грахът, брюкселското зеле и други. Приемът на цистеин от естествени източници е най-благоприятно за тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest