Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Масло от рапица - състав и ползи

Масло от рапица - състав и ползи

Масло от рапица - състав и ползи
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Без растителните масла нито един тип хранене не може да бъде пълноценно. Те са източник на ненаситените мазнини омега-3 и омега -6. Немалка част от тях са незаменими, тъй като тялото не може да ги произвежда самостоятелно и ги набавя от храната.

Една от най-полезните мазнини е тази от рапица. Тя е натурален продукт, който се получава след студеното пресоване на семената на растението рапица, което принадлежи към семейство Brassica. Характеризира се с много ниско ниво на растителни мазнини, само 7 %. За сравнение - слънчогледовото масло съдържа 12 %, а зехтинът -15 %.

Маслото от рапица е здравословна алтернатива на останалите мазнини и заради богатото съдържание на полезни вещества. Между тях можем да споменем калция, витамините А, В, D и Е, линоловата киселина, линоленовата киселина и палмитиновата киселина.

Всички тези нутриенти правят продукта търсена добавка в кулинарията. Нужно е пояснението, че рапичното масло се приготвя от такива сортове от суровината, които не съдържат еруковата киселина. Не всеки сорт е подходящ за хранителни нужди.

По отношение на ползите рапичното масло е сходно със зехтина. То регулира нивата на холестерол, подпомага кръвообращението и сърцето и е най-полезно, когато е в сурово състояние. След термичната обработка се променя както цветово, така и вкусово и като аромат. С него подправят салатите, дресингите, сосовете, десертите.

Освен за кулинарни нужни рапичното масло намира приложение в козметиката и фармацевтиката. Използва се в масажните кремове, сапуните и лосионите, тъй като употребата му придава на кожата и косата блясък, здравина и жизнен вид.

Масло от рапица

Във фармацията е добавка към лекарства, копки, сиропи, които се ползват при простудните заболявания.

В последно време рапично масло се използва за получаване на биогориво, като се смесва с петролните продукти.

Не е подходящо за употреба от бременни и кърмещи жени.

Дневната доза рапично олио е 1-2 супени лъжици.

Предимствата на този вид растително масло се състоят в малкото наситени мазнини в състава му, в големите дози омега-3 мастни киселини, неутралния му вкус и високата му точка на опушване, заради което не прегаря. Това го прави идеална мазнина за пържене.

Вижте още важна информация за меда от рапица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest