gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кератин - свойства и приложение

Кератин - свойства и приложение

Кератин - свойства и приложение
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Съществува много богат инструментариум за поддържане на косата. Ако е повредена, това не е непоправимо. Къдриците могат да се оживят отново. Ще помогне кератинът.

Кератинът е полезен не само на косата, а също и на ноктите, зъбите и кожата.

Какво представлява кератинът?

Това е силен протеин, който е основната съставка на нашите нокти, зъби, коса, кожа. Образува се от комбинацията на аминокиселини и в зависимост от нивото им може да е в меко или твърдо състояние.

Ние познаваме главно мъртвия кератин. Кожата, косата и ноктите са образувани от мъртви клетки. Те биват подменяни, когато новите вече са създадени.

Кератинът съдържа цистеин дисулфид, което предопределя неговата трудна разтворимост. В зависимост от съдържанието му кератинът може да е или мек, или много твърд. В кератина има и сяра във високи количества.

За образуването на кератин важната роля е на кератиноцитите. Това са живите клетки, съставящи косата, кожата, ноктите ни. Тези клетки бавно стигат до повърхността, но умират и образуват защитния слой, който познаваме.

Хиляди са клетките, които се сменят дневно, но при заболявания като псориазиса този процес се ускорява неимоверно. Горният слой клетки е увреден и това е видимо по раничките и лошия изглед на кожата.

Когато мъртвите кератинови клетки биват избутвани, на голяма дължина се получава сухотата и чупливостта на ноктите и косъма. Подходящите храни с кератин и подхранването с кератин възстановяват нормалността.

Здравината на ноктите и косата зависи от дебелината на кератиновия слой. Тогава мъртвите клетки на повърхността защитават добре живите клетки във вътрешния слой.

Кератин

Хидратацията също играе роля за доброто състояние на външния слой кератин.

Кератинът намира широко приложение в козметиката заради способността си да защитава клетките. Той придава еластичност на косата, здравина на косъма. Затова вече се предлага цялостно възстановяване на косата с кератин.

Прониквайки в косъма кератинът запълва порестите места и подхранва косъма. Шампоаните с кератин са подходящи за всеки тип коса, защото спират цъфтенето и възстановяват вида на увредената коса.

Балсамите за нокти с кератин укрепват нокътната плоча и спират чупенето на ноктите. Придава и блясък на нокътя. Затова в укрепващите и възстановяващите продукти задължително присъства кератин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest