gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Витамин К1 и витамин К2

Витамин К1 и витамин К2

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23057107
Витамин К1 и витамин К2
Снимка: 1
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Витамин К е група мастноразтворими витамини, които имат обща химическа структура и се съхраняват в мастната тъкан на тялото и черния дроб. Двата вида витамин К, които най-често се срещат в диетите ни, са витамин К1 (наричан още филохинон или фитонадион) и витамин К2 (наричан още менахинон).

Тъй като витамин К1 и витамин К2 се абсорбират в тялото по различен начин и се транспортират до телесните тъкани по различен начин, те могат да имат различни ефекти върху нашето здраве.

Разлики между витамините K1 и K2 в тялото

Витамин К1

Счита се за растителна форма на витамин К, макар че едно проучване изчислява, че по-малко от 10% от K1, открит в растенията, всъщност се абсорбира. За да се усвоят по-добре мастноразтворимите витамини, те трябва да се приемат заедно с хранителни мазнини. Намира се в храни като зелени листни зеленчуци, спанак, магданоз, броколи, къдраво зеле, зеле, брюкселско зеле, ряпа и зелени салати. Други добри източници на витамин К включват зелен фасул, авокадо, киви млечни продукти и растителни масла. Той съставлява около 75–90% от целия витамин К, консумиран от хората. Въпреки това той също се произвежда като хранителна добавка за лечение на състояния, свързани с прекомерно кървене.

Витамин К1 се транспортира основно и се използва от черния дроб. Витамин К1 е от съществено значение за кръвоносната система. Без него черният дроб не може да произвежда молекулите, които осигуряват коагулацията на кръвта. Сериозният дефицит на витамин К1 крие риск от кръвоизливи.

Средните препоръчителни стойности за прием на витамин К1 са 0.08 милиграма за жените и 0.12 милиграма за мъжете.

Витамин К2

Произвежда се от бактериите в червата на човека, които могат да превърнат витамин К1 във витамин К2. Намира се във силно ферментирали храни като кисело зеле, натто (японска храна от ферментирала соя), ферментирали напитки, ферментирали сирена, черен дроб, карантия, кисело мляко и също се произвежда като хранителна добавка.

По-малко се знае за усвояването на витамин К2. И все пак експертите смятат, че тъй като К2 често се намира в храни, които съдържат мазнини, той може да се усвои по-добре от К1. Освен това дългата странична верига на витамин К2 му позволява да циркулира в кръвта по-дълго от К1.

Витамин К1 и К2

Когато витамин К1 може да остане в кръвта няколко часа, някои форми на К2 могат да останат в кръвта дни. Някои изследователи смятат, че по-дългото време за циркулация на витамин К2 позволява по-доброто му използване в тъканите, разположени в цялото тяло.

Витамин К2 допълва витамин К1, който тялото получава чрез диета. Подобно на витамин К1, действа като протеинов активатор и подпомага коагулацията на кръвта и гъвкавостта на артериите. Активира протеинът, наречен матричен Gla-протеин, който допринася за елиминирането на калция в артериите и по този начин забавя появата на високо кръвно налягане. Има роля в метаболизма на калция и помага за защита на костната плътност. Без витамин К2 калцият няма да се абсорбира от протеина остеокалцин за последващо свързване и укрепване на костната матрица.

Точните препоръчителни стойности за витамин К2 са неясни. В момента се приема, че около 180-200 микрограма е достатъчна дневна доза.

Симптоми на дефицит на витамин К

Витамин К1 и витамин К2

Признаците и симптомите на дефицит на витамин К при възрастни могат да включват:

- Прекомерно кървене от порязване, рани, убождания или пункция;

- Лесно посиняване;

- Силно менструално кървене;

При бебетата симптомите могат да включват:

- Синини, особено около главата или лицето;

- Епизоди на кървене от пъпната връв, около пъпа, носа и устата, пениса (ако е обрязан) и на местата за ваксинация;

- Пожълтяване на кожата и очите, което се проявява в продължение на три или повече седмици след раждането. Това се различава от жълтеница, която обикновено се изчиства, когато бебето навърши 2 седмици;

- Изпражнения, които са кървави, тъмни или лепкави като катран;

- Кръв в урината;

- Повръщане, раздразнителност, прекомерна сънливост.

Недостигът на витамин К при възрастни е рядък, но често се среща при недоносени новородени. На новородените често се дава единична доза витамин К, за да се предотврати кървене при дефицит, рядко състояние, което се случва, когато кръвта не може да се съсирва.

При обстоятелства с доказан <недостиг на витамин К в организма, вашият лекар може да предпише добавки с витамин К, за да подпомогне съсирването на кръвта или за увеличаване на здравината на костите. Добавките с витамин К никога не трябва да се приемат без лекарски препоръки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest